Documento Media

Μια ξεχωριστή σχέση

Η νέα ταινία του Ιστγουντ είναι ένα συγκινητικό road movie με αναφορές στην Αγρια Δύση

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Cry Macho ✭✭✭

Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2021 (105΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Κλιντ Ιστγουντ ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣΤΟΎΝ: Κλιντ Ιστγουντ, Ντουάιτ Γιοακάμ, Αμπερ Λιν Ασλι

What’s up, doc?

Ενα παλιό αστέρι του ροντέο και νυν ξεπεσμένος εκτροφέας αλόγων αναλαμβάνει να πείσει έστω και με το ζόρι τον γιο του πρώην αφεντικού του να πάει από το Μεξικό στο Τέξας για να συναντήσει τον πατέρα του.

Η ετυμηγορία

Αυτή είναι η ιστορία ενός αγοριού που δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται κανέναν και ενός ηλικιωμένου που δεν νοιάζεται για τίποτε πλέον στη ζωή του. Αυτοί οι δύο «ξένοι» θα έρθουν κοντά –σχεδόν καταναγκαστικά– και θα μάθουν να εκτιμούν τη συντροφικότητα.

Στα 91 του ο Κλιντ Ιστγουντ σε εξαιρετική φόρμα συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα. Το «Cry Macho» που έρχεται να συνεχίσει τη βαθιά ουμανιστική ματιά του σινεμά του μετά τα «Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ» και «Το βαποράκι» είναι μια συγκινητική εξομολόγηση γύρω από τον όλεθρο των γηρατειών αλλά και μια δραστική απομυθοποίηση των αμερικανικών αρχετύπων. Καθώς είναι υποχρεωμένοι να συνυπάρξουν έστω για ελάχιστες μέρες, οι δύο αταίριαστοι συνοδοιπόροι θα αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια στην πορεία που θα τους δοκιμάσουν αλλά και θα δέσουν τη σχέση τους. Ο κουρασμένος εκπαιδευτής αλόγων θα βρει την ευκαιρία για μια τελευταία γενναία πράξη που θα γίνει μάθημα ζωής για τον Μεξικανό πιτσιρικά. Εκείνος θα αργήσει να το καταλάβει καθώς έχει τα δικά του προβλήματα τα οποία προέρχονται από μια διαλυμένη οικογενειακή σχέση. Ο Αμερικανός πατέρας του χώρισε με τη Μεξικανή μητέρα του και ο μικρός παλεύει να κερδίσει την προσοχή στις κοκορομαχίες, όπου ο κόκοράς του Macho βγαίνει σχεδόν πάντα νικητής.

Η κάμερα του Ιστγουντ επιμένει σε χαμηλότονη αφήγηση ακόμη και όταν το δράμα κορυφώνεται. Τα καταφέρνει πατώντας στους ειρωνικούς διαλόγους μιας παλαιομοδίτικης αλλά και ανθρώπινης περιπέτειας που δεν αφορά μόνο το μοτίβο της αντρικής φιλίας αλλά και την παραδοχή ότι ο μάτσο χαρακτήρας του παρελθόντος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο κενό στο σήμερα καθώς «δεν υπάρχει γιατρειά για τα γηρατειά».

Ville Σινεμά

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282488596864533

Documento Media