Documento Media

Εκτόξευσε την ανεργία νέων και γυναικών

Πολλαπλασιάζονται οι επισφαλείς θέσεις εργασίας με χαμηλές αμοιβές και ελαστικό ωράριο

Μυρτώ Κελεσίδου Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας

Εν συντομία

Ο ερχομός της πανδημίας έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά δυνάμει ανέργων που πασχίζουν να ενταχτούν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Γυναίκες και νέοι έρχονται αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση, τις διακρίσεις και την ανισότητα.

Η πανδημική κρίση μετρά ενάμιση χρόνο, οι συνέπειές της όμως αναμένονται να διαρκέσουν χρόνια – ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, η οποία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα. Από την άνοιξη του 2020 που η Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε τα ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες άρχισαν να αυξάνονται ταχύτατα. Μαζί με το λουκέτο στα σχολεία και στις επιχειρήσεις λουκέτο μπήκε και στα όνειρα εκατομμυρίων νέων που συνειδητοποίησαν πως η εύρεση εργασίας εν καιρώ πανδημίας αποτελεί άθλο.

Οι όποιες προσπάθειες ετών από τα κράτη για ανάπτυξη της αγοράς εργασίας χάθηκαν μέσα σε λίγους μόνο μήνες, οδηγώντας σε τσουνάμι

απορρίψεων σε αιτήσεις για θέσεις εργασίας νέων αποφοίτων που αναζητούν μια ευκαιρία για να ξεκινήσουν την καριέρα τους. Τα συνεχόμενα lockdowns έχουν πλήξει δυσανάλογα οικονομικά και κοινωνικά τους νέους, ωθώντας πολλούς να λάβουν αποφάσεις που πιθανόν να είναι οδυνηρές για τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους.

Η ανεργία των νέων στην ΕΕ ανέρχεται πλέον στο 17%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το γενικό ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με τη Eurostat. Τον Οκτώβριο του 2020 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε ότι μια ολόκληρη γενιά νέων Ευρωπαίων κινδύνευε να μείνει πίσω, καθώς πολλοί εργοδότες σταμάτησαν τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Οι νέοι πρέπει να μεταπηδήσουν από την εκπαίδευση στην απασχόληση και αντιμετωπίζουν ήδη τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο τα περισσότερα συστήματα κοινωνικής προστασίας αντί να παρέχουν επιπλέον στήριξη στους νέους, τους αποκλείουν» επισημαίνει στο Documento η Σίλια Μάρκουλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, εξηγώντας ότι οι προϋποθέσεις για να ενταχτεί κά

Σίλια Μάρκουλα

ποιος νέος σε αυτά τα προγράμματα στήριξης είναι τέτοιες που το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλείεται αυτόματα.

Επισφαλής η εργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Το ποσοστό των νέων ηλικίας 1524 ετών που αναζητούν εργασία στην ΕΕ ή είναι υποαπασχολούμενοι αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat. Τα αυξημένα όμως ποσοστά δεν είναι νέο φαινόμενο. Η ανεργία πλήττει τους νέους στην Ευρώπη εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Τότε Ελλάδα και Ισπανία κατέγραφαν δυστυχώς τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, κοντά στο 30%. Χρειάστηκε τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακάμψουν. Ο ερχομός της πανδημίας ωστόσο δημιούργησε νέα εμπόδια. Το λιανεμπόριο και ο τουρισμός, δυο τομείς που συνηθίζουν να επιλέγουν οι νέοι για να ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, επηρεάστηκαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τα κράτη σε σχέση με άλλα επαγγέλματα. Πρόκειται κατά κόρον για ασταθή, επισφαλή και χαμηλόμισθα επαγγέλματα, χωρίς μόνιμες συμβάσεις εργασίας, με μεγάλο ποσοστό νέων εργαζομένων

να εξαναγκάζεται ακόμη και στη μαύρη εργασία για να τα βγάλει πέρα.

«Η δυσανάλογη αύξηση της ανεργίας μεταξύ των νέων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απασχόληση πολλών σε ασταθείς και επισφαλείς μορφές εργασίας που παρέχουν πολύ μικρή προστασία από την ανεργία. Στην πραγματικότητα οι μισοί νέοι εργαζόμενοι στην ΕΕ απασχολούνται με προσωρινή σύμβαση, ενώ πολλές από αυτές τις προσωρινές θέσεις εργασίας δεν ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας» εξηγεί η Σ. Μάρκουλα.

Για μια θέση εργασίας όμως δεν παλεύουν μόνο οι Ευρωπαίοι. Στην Αμερική και την Κίνα οι νέοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, με τα ποσοστά ανεργίας επίσης να έχουν εκτοξευτεί από τη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία.

Με αντίκτυπο στην ψυχική υγεία

«Οι νέοι έχουν βάλει σε αναμονή τη ζωή, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές σχέσεις και την υγεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το τέλος της δεν είναι ακόμη ορατό» επισημαίνει η Σ. Μάρκουλα, τονίζοντας πως όλη αυτή η επαγγελματική ανασφάλεια έχει ψυχολογικό αντίκτυπο στους νέους. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ που εκπονήθηκε μαζί με

«Τα περισσότερα συστήματα κοινωνικής προστασίας αντί να παρέχουν επιπλέον στήριξη στους νέους, τους αποκλείουν»

17%

είναι πλέον το ποσοστό ανεργίας των νέων, διπλάσιο σε σχέση με το γενικό ποσοστό, σύμφωνα με τη Eurostat 5%

αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό νέων 15-24 ετών που αναζητούν εργασία ή είναι υποαπασχολούμενοι

το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, το 50% των νέων αποφοίτων εμφανίζει σημάδια άγχους και κατάθλιψης λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην εύρεση εργασίας. Για ορισμένους η απογοήτευση είναι τόσο μεγάλη που μειώνουν ακόμη και τις μελλοντικές τους προσδοκίες.

«Η κρίση είχε πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των νέων: η έρευνά μας σε αυτό το θέμα δείχνει ότι λόγω της πανδημίας μπορεί να επηρεαστούν η ψυχική υγεία και ευημερία σχεδόν στα δύο τρίτα των νέων. Η αβεβαιότητα για την εργασία και τις μελλοντικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι ισχυροί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νέων, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προοπτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης μετά την πανδημία» εξηγεί η πρόεδρος του φόρουμ.

«Απαιτούνται πραγματικές επενδύσεις για τους νέους»

Ακόμη κι αν ένας νέος μείνει άνεργος για μικρό χρονικό διάστημα, είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεαστεί μακροπρόθεσμα. Μελέτη του Κέντρου Ερευνας Οικονομικής Πολιτικής με έδρα το Λονδίνο αποδεικνύει ότι και ένας μήνας ανεργίας στους νέους ηλικίας 18-20 ετών είναι αρκετός για να προκαλέσει απώλεια εισοδήματος εφ’ όρου ζωής κατά 2%. «Η νεανική ανεργία, η χαμηλή εκπαίδευση και η άσχημη ψυχική υγεία συνδέονται σημαντικά μεταξύ τους. Ο συνδυασμός αυτός μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει μια ουλή που μπορεί να επηρεάσει την ευημερία των νέων για χρόνια ή και δεκαετίες» υπογραμμίζει η Σ. Μάρκουλα.

Η ΕΕ ήδη παροτρύνει τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να προβούν σε προσλήψεις ατόμων νεαρής ηλικίας. «Για να υπάρξει όμως ανάκαμψη στον εργασιακό τομέα για τους νέους απαιτούνται πραγματικές επενδύσεις στη νέα γενιά» εξηγεί η Σ. Μάρκουλα. Τα σημερινά ανεπαρκή συστήματα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εντάξουν προγράμματα που να καλύπτουν καλύτερα τους νέους και όχι να συμπεριλαμβάνουν περιορισμούς που αποκλείουν τη μεγαλύτερη μερίδα τους. «Η αύξηση των ποσοστών απασχόλησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων, ωθώντας τους νέους σε πολύ χαμηλά αμειβόμενες και ανασφαλείς μορφές εργασίας» τονίζει η ίδια.

Docworld

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282196539088405

Documento Media