Documento Media

Ξεπέρασε την κρίση η Intralot

Ωρα δυναμικής ανάκαμψης μετά την αναδιάρθρωση χρέους, την αύξηση κερδών και τα σχέδια περαιτέρω επέκτασης στις διεθνείς αγορές

Από το καλό στο καλύτερο πάει η Intralot ενάμιση μήνα μετά την ευνοϊκή απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που ξεμπλόκαρε την αναδιάρθρωση του ομολογιακού χρέους της και επέτρεψε, στις 3 Αυγούστου, την ολοκλήρωση της συμφωνίας που είχε διαπραγματευτεί στις αρχές του καλοκαιριού η διοίκηση του ομίλου με την πλειοψηφία των ομολογιούχων της στις ΗΠΑ.

Επιτυχής αναδιάρθρωση χρέους

Χάρη στην ανταλλαγή αυτή των παλαιών ομολόγων της με νέα, μακρότερης λήξης, η Intralot εξασφάλισε όχι μόνο χρονική επιμήκυνση του χρέους της και συνολική απομόχλευση 163 εκατ. ευρώ αλλά και την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους οίκους Fitch και Moody’s.

Ακολούθησε στις 10 Σεπτεμβρίου η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου που έδειξαν ότι ο όμιλος ξεπερνά την κρίση της πανδημίας και σηκώνει αποφασιστικά κεφάλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021 η εταιρεία κατόρθωσε να πετύχει σημαντική αύξηση εσόδων κατά 34,4%, που οφειλόταν πρωτίστως στη μεγάλη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στα παιχνίδια λοταρίας και στον αθλητικό στοιχηματισμό στην αγορά των ΗΠΑ και δευτερευόντως στη βελτιωμένη απόδοση της Bilyoner στην Τουρκία.

Αντίθετα, τα έσοδα της μητρικής σημείωσαν πτώση κατά 44,8% και περιορίστηκαν στα 13,7 εκατ. ευρώ λόγω των μειωμένων πωλήσεων

υπηρεσιών προς θυγατρικές εταιρείες του ομίλου καθώς και των μειωμένων πωλήσεων εμπορευμάτων.

Αλμα 106,5% στα EBITDA

Από τα υπόλοιπα οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Intralot αξίζει να αναφερθεί η μεγάλη αύξηση των κερδών EBITDA, που υπερδιπλασιάστηκαν (αύξηση 106,5%) φτάνοντας τα 54,3 εκατ. ευρώ, και των προσαρμοσμένων κερδών EBITDA, που κι αυτά διπλασιάστηκαν (αύξηση 99,1%) φτάνοντας τα 46,8 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των θετικών αποτελεσμάτων προήλθε από τη θυγατρική των ΗΠΑ, όπου ο κύκλος εργασιών της Intralot αυξήθηκε κατά 28,6% και τα EBITDA κατά 69,8%. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 51,3 εκατ. ευρώ (183,4%), σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2020, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 83,2 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να περιορίζεται στα 646,1 εκατ. ευρώ. Για όλους αυτούς λόγους η μετοχή της Intralot κατέγραψε καλπάζουσα άνοδο της τάξης του 200% μες στο τελευταίο τρίμηνο.

Στόχος της πλέον, αφού πέτυχε την αναδιάρθρωση του χρέους της και τη βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων, θα είναι, όπως είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της Χρυσόστομος Σφάτος, η επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Επέκταση σε ΗΠΑ και νέες αγορές

Προτεραιότητα θα δοθεί στην αμερικανική αγορά, απ’ όπου προέρ

200%

εκτοξεύτηκε η μετοχή της Intralot το τελευταίο τρίμηνο

χονται το 36,4% των ετήσιων εσόδων και το 51% της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου, με την εκεί θυγατρική να διευρύνει τις δραστηριότητές της κυρίως στον αθλητικό στοιχηματισμό.

Συν τοις άλλοις, η εταιρεία εξετάζει τη συμμετοχή της σε τρία με τέσσερα μεγάλα πρότζεκτ λοταριών ανά τον κόσμο το επόμενο διάστημα και θα επιχειρήσει να εισέλθει σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική. Παράλληλα ετοιμάζεται να λάβει μέρος σε διαγωνισμό για την τέταρτη άδεια λοταρίας της Βρετανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχοντας ως τεχνολογικός πάροχος με κοινοπρακτικό σχήμα. Τέλος, κατά τον Χρ. Σφάτο, υπάρχει και το στοίχημα της ανανέωσης της άδειας στη Μάλτα, όπου η Intralot θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τον οποίο υποβολές προσφορών έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου.

Doc Επιχειρήσεις

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282102049807893

Documento Media