Documento Media

Χαιρέτα μου τον πλάτανο

Του Θύμιου Γεωργόπουλου

Διαδεδομένος ο νόμος του Μέρφι που αναφέρει «οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά θα πάει στραβά», τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλείται και προβάλλει ως «…θεραπεύοντα πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εν τω λαώ».

Το είπε ξεκάθαρα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο κανάλι Open και στην Πόπη Τσαπανίδου:

«Σε κάθε τομέα ευθύνης του ο κ. Μητσοτάκης ή πετάει την ευθύνη στους πολίτες ή πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Για την πανδημία φταίει ότι είναι παγκόσμια κρίση. Για τις πυρκαγιές φταίει η κλιματική αλλαγή. Για το ότι δεν μπορεί να κάνει ανασχηματισμό φταίει ο Τσίπρας».

Προφητικά ο Αλέξης Τσίπρας τον Νοέμβριο του 2020, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Υπάρχει ένα ανέκδοτο, κ. Μητσοτάκη, που λέει ότι όταν ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει βρίσκει

στο γραφείο του τρεις επιστολές. Η πρώτη γράφει “φταίει ο προηγούμενος”. Η δεύτερη γράφει “φταίνε οι υπουργοί σου” και η τρίτη γράφει “ετοίμασε τις δικές σου” (σ.σ.: επιστολές για τον επόμενο). Εσείς, κ. Μητσοτάκη, είστε ακόμη στην πρώτη επιστολή, “για όλα φταίνε οι προηγούμενοι”. Σύντομα θα πάτε στη δεύτερη “φταίνε οι υπουργοί”, αλλά δεν θα αργήσετε να φτάσετε και στην τρίτη».

Αυτό που θα μπορούσε να πάει στραβά στις εκλογές του 2019 τελικά πήγε στραβά, όπως (προδιαγεγραμμένα) στραβά πήγε οτιδήποτε επακολούθησε την εκλογή Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού, εις επίρρωση της φράσης του Σοφοκλή: «Ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται».

Μετά τη στραβή εκλογή Μητσοτάκη πήγε στραβά η διαχείριση της πανδημίας με την εγκατάλειψη του ΕΣΥ από υγειονομικούς και εξοπλισμό, με τις ιδιωτικές δωρεές σε νέες ΜΕΘ που (όπως κατάγγειλε η Γιάννα Αγγελοπούλου) ακόμη δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού, με τις ανακολουθίες και τη διχαστική

διαχείριση στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, με την απουσία μέτρων προστασίας σε σχολεία, ΜΜΜ και χώρους δουλειάς, με την ιδιωτικοποίηση του μέγιστου δημόσιου αγαθού που είναι η υγεία.

Οπως επίσης πήγε στραβά η διαχείριση των φυσικών καταστροφών, με κορύφωση τις χειρότερες καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θέλει εξειδικευμένο και πολυάριθμο προσωπικό, ενίσχυση των τεχνολογικών μέσων, θεσμικό πλαίσιο που να ενοποιεί τον συντονισμό και την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης από τη διάχυση σε πολλαπλά κέντρα. Χρειάζεται προετοιμασία και όχι περιορισμός του προσωπικού δασοπυρόσβεσης επειδή το σχέδιο προέβλεπε «εκκένωση και εγκατάλειψη».

Μετά τη στραβή εκλογή Μητσοτάκη όλα πήγαν στραβά: η οικονομία, το εργασιακό, το ασφαλιστικό, η προστασία των αδύναμων, η δημόσια ασφάλεια, οι εισαγωγές στα ΑΕΙ και η δημοκρατική λειτουργία.

Με τον τελευταίο ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης άνοιξε τη δεύτερη επιστολή «φταίνε οι υπουργοί» και ήδη ετοιμάζει τις δικές του τρεις επιστολές για τον επόμενο πρωθυπουργό και την έξοδο με το «χαιρέτα μου τον πλάτανο»!

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης για ενάμιση χρόνο, με τη βοήθεια και πολλών ΜΜΕ, έζησε τον όμορφο μύθο του. Σήμερα, δυστυχώς, ο ελληνικός λαός ζει την άσχημη αλήθεια του».

Ποιο θέμα και ποια κρίση μπορεί να διαχειριστεί ένας πρωθυπουργός –και κυρίως ποια ευθύνη μπορεί να αναλάβει– ο οποίος αποδοκιμαζόμενος από συγκεντρωμένους πολίτες (όχι σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του) δεν έχει τη στοιχειώδη αντίληψη της πραγματικότητας και επιρρίπτει δημόσια την ευθύνη στον αρχηγό κάποιου άλλου κόμματος; Πύθιος

Doc Συν(ή Πλην)είδηση

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281981790723605

Documento Media