Documento Media

Η βαρβαρότητα της efood ακουμπά στους νόμους Μητσοτάκη

Τζώρτζης Ρούσσος

Μεταξύ άλλων όπλων που έδωσε το καταστροφικό δίδυμο Μητσοτάκης – Χατζηδάκης σε εργοδότες για να «φονευθούν» οι ζωές των μισθωτών ήταν και το άρθρο 69 του νόμου 4808/2021 που άνοιγε διάπλατα την πόρτα ώστε οι ντελιβεράδες των ψηφιακών πλατφορμών να αναγορευτούν σε «αυτοαπασχολούμενους συνεργάτες». Τότε, τον περασμένο Ιούνιο δηλαδή, ήταν απλές θεωρίες. Ομως ο νόμος αυτός στο άρθρο 69 όριζε σαφώς τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι εταιρείες να δώσουν χαρακτηριστικά αυτοαπασχόλησης στους διανομείς που χρησιμοποιούσαν.

Τώρα, τρεις μήνες μετά που η «κυβερνητικού ενδιαφέροντος και συμφερόντων» efood προχωρά στην «απομισθοποίηση» των κατά τη δική της προσφώνηση «riders», όλοι βλέπουμε το τέρας που γέννησε η κυβερνητική μήτρα. Απαλλαγή της εταιρείας από κάθε υποχρέωση καταβολής δώρων, αποζημίωσης και ασφάλισης. Μερική χορήγηση εξοπλισμού και εξαντλητικά ωράρια. Βαρβαρότητα με κυβερνητική σφραγίδα!

Το να πούμε ότι το εν λόγω άρθρο είναι εν πολλοίς φωτογραφική διάταξη είναι περιττό. Αλλωστε όλοι ξέρουμε τις τρεις επιχειρήσεις που βολεύονται. Το ζήτημα είναι ότι μόλις έξι μήνες πριν ο επονομαζόμενος και «Προκρούστης» των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων Γιάννης Βρούτσης ως υπουργός Εργασίας είχε προσδώσει χαρακτηριστικά μισθωτής εργασίας στη σχέση απασχόλησης των «riders» με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Ναι, καλά καταλάβατε, μέχρι και ο Γ. Βρούτσης που έχει χαρακτηριστεί εχθρός των μισθωτών και των ασφαλισμένων δεν μπορούσε να ξεφύγει από το προφανές που είχαν θεσμοθετήσει τα ελληνικά δικαστήρια. Χαρακτήρισε τη σχέση απασχόλησης (και άρα τα ασφαλιστικά δικαιώματα που αυτή γεννά) ως μαχητό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας.

Doc Μπάτε«φίλοι»αλέστε

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281582358765077

Documento Media