Documento Media

Κατώτατος μισθός στα €800, μείωση φόρων και διαγραφή ιδιωτικού χρέους

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Κατάργηση μετακλητών, απ ο κομματικοποίηση του κράτους, σαρωτικές αλλαγές σε υγεία και παιδεία

Εν συντομία

Αλλαγές σε όλες τις κρατικές δομές αλλά και γενναία μέτρα στήριξης των πολιτών εξήγγειλε χθες από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που δεν χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος γιατί τα όσα είπε χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Σαρωτικές αλλαγές σε υγεία, παιδεία και οικονομία υποσχέθηκε χθες από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ορισμένες μάλιστα εξ αυτών, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η αποκομματικοποίηση του κράτους, η κατάργηση των μετακλητών, η διαγραφή μέρους των χρεών της πανδημίας και η μεγάλη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης αλλά και στη βενζίνη αφενός επιχειρούν να αντιμετωπίσουν παθογένειες ετών, αφετέρου μεταφέρουν τον πολιτικό άξονα από την περίφημη αυτορρύθμιση των αγορών σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας και της μνημονιακής λιτότητας και τους πολίτες από τη δεκαετή και πλέον ανασφάλεια.

Ενδοκομματική προετοιμασία

Με τις μεγάλες αυτές αλλαγές να έχουν συζητηθεί επισταμένως σε όλα τα όργανα του κόμματος (συνεχείς ήταν οι συνεδριάσεις των τομέων ευθύνης τις προηγούμενες ημέρες) και να έχουν κλειδώσει με ομοφωνία στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, το ζητούμενο πλέον είναι η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν. «Αν τη δεύτερη φορά δεν κάνουμε πράξη όσα υποσχόμαστε, θα πάμε στα σπίτια μας οριστικά» λένε στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου.

Ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζει και η αντίδραση όσων μηχανισμών δεκαετίες τώρα «ανδρώθηκαν» σε ένα περιβάλλον διαφθοράς και διαπλοκής των πολιτικών τζακιών με την

οικονομική ελίτ («κανείς δεν πρέπει να το υποτιμά, έχουμε άλλωστε την εμπειρία της πρώτης διακυβέρνησης» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ) και φυσικά η όποια αντίδραση των θεσμών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι παγίως λειτουργούν στη λογική των ισοδύναμων μέτρων. Αλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά ότι η επόμενη κυβέρνηση θα «φορά» τον περίφημο δημοσιονομικό κορσέ, ο οποίος τώρα λόγω πανδημίας έχει ανασταλεί.

Νέα πρόταση για όλη την κοινωνία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε η χθεσινή του ομιλία να είναι το εφαλτήριο για να παρουσιάσουν ο ίδιος και το κόμμα τη θετική τους πρόταση για το πώς μπορούν τα πράγματα να πάνε διαφορετικά για το σύνολο της κοινωνίας. Να γίνει δηλαδή μια νέα αρχή, στον αντίποδα της ακολουθούμενης πολιτικής, για μια δίκαιη και βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, η οποία στον πυρήνα της έχει την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων. Για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης μέσω τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και την ευρύτερη λειτουργία του κράτους, σαρωτικές αλλαγές σε υγεία, παιδεία και οικονομία αλλά και δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας.

Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες τομές και υπερβάσεις που θα βάλουν τη χώρα σε νέα τροχιά χωρίς τις σημερινές παθογένειες και αγκυλώσεις. Τολμηρές αλλαγές που σκοπό έχουν όχι μόνο να επουλώσουν τις πληγές που αφήνει η καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά να βοηθήσουν τη χώρα να μετατραπεί σε κανονικό σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Οι πέντε άξονες των εξαγγελιών

Ο πρώτος άξονας αφορά το μοντέλο διακυβέρνησης. Στόχος είναι να μπει τέλος στο κομματικό και πελατειακό κράτος και να αντικατασταθεί από ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό. Στη θέση του αποτυχημένου σε όλους τους τομείς «επιτελικού κράτους» και της πολυδάπανης προεδρίας της κυβέρνησης να υπάρξει ένα αποτελεσματικό κράτος με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, τη συνέχεια, τη διακομματική συναίνεση σε κρίσιμες θεματικές (εθνική ασφάλεια και κλιματική κρίση) και την αξιοκρατία.

Γι’ αυτό θα δημιουργηθεί ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα στο Γραφείο Πρωθυπουργού με μια task force που θα σχεδιάζει και θα παρακολουθεί κρίσιμες εθνικές πολιτικές. Οπως για παράδειγμα τη νέα γενιά, την κλιματική κρίση, την καινοτομία, τις ανισότητες, τη δημογραφική κρίση.

Οι ομάδες αυτές θα θέτουν στόχους τετραετίας που θα βελτιώνουν την παγκόσμια θέση της χώρας. Επίσης θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους (σήμερα έχουμε ρεκόρ δεκαπενταετίας σε μετακλητούς, με αυξημένους μάλιστα μισθούς και μειωμένα προσόντα). Εδώ η βασική μας δέσμευση, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η κατάργηση του κομματικού στρατού των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά το νέο ΕΣΥ, η αναγκαιότητα του οποίου φάνηκε μες στην πανδημία. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για γενναία αύξηση πόρων, προσλήψεις υγειονομικών, τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ, δίκτυο ολοκληρωμένης κατ’ οίκον φροντίδας και αρκετές ακόμη παρεμβάσεις.

Ο τρίτος άξονας είναι οι αλλαγές στην παιδεία. Ανάμεσα στα χθεσινά μέτρα που εξήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση) είναι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών, η αύξηση των δαπανών, η αναβάθμιση του απολυτηρίου του λυκείου και τομές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο τέταρτος άξονας αφορά τις αλλαγές στην εργασία. Μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την πιλοτική εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση αποδοχών με κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν και ένα γενναίο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης χιλιάδων νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές.

Ο πέμπτος και τελευταίος άξονας αφορά τα άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής, η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αλλά και στη βενζίνη, η στήριξη του αγροτικού κόσμου, δράσεις για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος αλλά και ένα πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Αποκομματικοποίηση κράτους – κατάργηση μετακλητών είναι μέρος του κοινωνικού συμβολαίου που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να υπογράψει με την κοινωνία

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281565178895893

Documento Media