Documento Media

Ο μίστερ Σταν στο Κυριακιστάν

Του Κώστα Βαξεβάνη

Οχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε. Ο γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ, o πιο ακριβοπληρωμένος επικοινωνιολόγος στον κόσμο, ήρθε ξανά στην Ελλάδα και έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αμισθί. Ως εθελοντής και φίλος (όπως μας πληροφόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) του Ελληνα πρωθυπουργού. Εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητα του Κυριάκου-Μωυσή-Κένεντι-Τσόρτσιλ και αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως θα

τις πρόσφερε σε έναν Μαντέλα ή συνέβη ακριβώς το ανάποδο, δηλαδή παρέλαβε έναν γόνο μαρίδα τον οποίο αποφάσισε να εμφανίσει ως δελφίνι;

Οποιο από τα σενάρια κι αν ισχύει, οφείλουμε να πιστέψουμε ότι ο Σταν όλα αυτά τα κάνει ως φίλος και δεν πρέπει να έχουμε τo μυαλό μας συνεχώς στα χρήματα γιατί υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι που στηρίζουν και στηρίζονται από τους φίλους. Αλλά αν δεν πιστέψουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο εθελοντισμού που ξαφνικά διέπει τα πιο σκληρά νταραβέρια της αγοράς και του καπιταλισμού, όπως μας λέει ο Μητσοτάκης διά του εκπροσώπου, τότε ανακύπτουν διάφορα ερωτήματα που αν δεν απαντηθούν, αφήνουν έκθετο τον Μητσοτάκη. Για ακόμη μια φορά στο πεδίο των (περίεργων) οικονομικών συναλλαγών.

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ επιβιβάστηκε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, πήγε στη ΔΕΘ, στάθηκε στο πλευρό του πρωθυπουργού και θύμισε σε πολλούς τις καλές εποχές που ετοίμαζε τον Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία. Αλήθεια, από πότε οι «φίλοι» του πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο, χρησιμοποιούν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σαν να είναι αεροταξί; Δεν πρόκειται για θεσμικό ατόπημα. Αν πραγματικά ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του ως «φιλική» χάρη, τότε ο πρωθυπουργός, με βάση νόμο που ψήφισε ο ίδιος, είναι παράνομος και ποινικά υπόλογος. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4829/2021 οι υπουργοί της χώρας και ο πρωθυπουργός απαγορεύεται να δέχονται χάρες και δώρα από φίλους ή φιλότιμους προσφερόμενους.

Ο νόμος ορθά προβλέπει, επειδή διάφοροι χρηματισμοί μπορούν να πάρουν τη μορφή χάρης για να μη φαίνονται χρηματισμοί. Οπως να σου κάνει «δώρο» ένας επικοινωνιολόγος που πληρώνεται 100.000 ευρώ τον μήνα τις συμβουλές του, ενώ στην πραγματικότητα αμείβεται, για παράδειγμα από έναν επιχειρηματία.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τη χώρα ως Ελλαδιστάν όπου κατέφτασε ο μίστερ Σταν για να κοροϊδέψουν μαζί τους ιθαγενείς. Αν ο πρωθυπουργικός επικοινωνιολόγος δεν πληρώνεται, τότε ο Μητσοτάκης πρέπει να διωχθεί ποινικά με τον δικό του νόμο. Αν όμως πληρώνεται, τότε ο πρωθυπουργός πρέπει να μας απαντήσει ποιος τον πληρώνει. Τον πληρώνει η κυβέρνηση; Πράγμα που είναι ανήθικο γιατί το ελληνικό κράτος πληρώνει τα επικοινωνιακά του Μητσοτάκη. Τον πληρώνει η ΝΔ, η οποία χρωστάει 340 εκατομμύρια αλλά σκορπάει λεφτά για το προφίλ του Κυριάκου; Ή μήπως τον πληρώνει κρυφά κάποιος τρίτος για να κάνει χάρη στον πρωθυπουργό, η οποία προφανώς θα του ανταποδοθεί με την πρωθυπουργική εύνοια;

Η χώρα δεν είναι Ελλαδιστάν. Επίσης δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να κινείται συνεχώς σε μια γκρίζα ζώνη όταν πρόκειται για οικονομικές συναλλαγές. Το πόθεν έσχες, οι οικογενειακές offshore, ο εθελοντής επικοινωνιολόγος, όλα συνδέονται με την αντίληψη του Μητσοτάκη που θέλει την κοινωνία σε ρόλο παθητικού αποδέκτη και καταναλωτή γελοίων επιχειρημάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να πάρει επικοινωνιολόγο για να του αποκαταστήσει τη στραπατσαρισμένη εικόνα. Εχει επίσης δικαίωμα να θεωρεί, όπως ομολόγησε εν τη ρύμη του λόγου, ότι γι’

αυτόν «σημασία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία». Αναμφίβολα έχει ακόμη και το δικαίωμα να στήνει γελαδάρηδες και να σκηνοθετεί σπαγγέτι γουέστερν στον Θεσσαλικό κάμπο (αν και θα τον προδίδει πάντα αυτή η αμηχανία την οποία νιώθει σε κανονικές συνθήκες, που έφτασε ως τη γελοιότητα της on camera αναζήτησης των αχαμνών του αλόγου για να εκφραστεί για το φύλο του ζώου). Εχει δικαίωμα να εύχεται καλό καλοκαίρι σε μαθητές ενώ οδεύουμε προς τον χειμώνα και καλό Πάσχα τα Χριστούγεννα. Δεν έχει δικαίωμα όμως να κοροϊδεύει τον κόσμο.

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ ούτε φιλάνθρωπος είναι ούτε εθελοντής της επικοινωνίας. Πληρώνεται αδρά για τις υπηρεσίες του και ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο πληρώνεται ο Αμερικανός γκουρού της προπαγάνδας και από ποιους.

Ο Μητσοτάκης έχει ξεχειλώσει την πολιτική και την έχει φέρει ως το σημείο των ύποπτων συναλλαγών. Οι κρυφοί χρηματοδότες των οικογενειακών επιχειρήσεων απολαμβάνουν την κυβερνητική εύνοια, με ό,τι σημαίνει αυτό κυρίως σε χρήμα. Οι φίλοι αναλαμβάνουν δουλειές με αναθέσεις αφού βαφτίζονται άριστοι της επιχειρηματικότητας. Οι φίλοι και φίλιοι αλλά αμαρτωλοί τραπεζίτες αμνηστεύονται μαζί με τους άλλους φίλους που ροκάνισαν το χρήμα. Οι φίλοι και συνέταιροι των οικογενειακών πρωθυπουργικών εταιρειών εφαρμόζουν εργασιακό μεσαίωνα στην efood και μάλιστα με νόμο-προσφορά Χατζηδάκη. Και τώρα οι φίλοι γίνονται εθελοντές παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, λες και αναδασώνουν τα καμένα ή μαζεύουν αποτσίγαρα από τις παραλίες. Μπάτε φίλοι αλέστε, ο Κυριάκος διαμορφώνει μια χώρα για εσάς.

Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φύγει από το πεδίο της εξαπάτησης μέσω ψεύτικων εξαγγελιών και μετατρέπει τα ποινικά αδικήματα και τον κυνισμό σε τρέχουσα πολιτική.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Μητσοτάκης και οι επικοινωνιολόγοι του διαπράττουν ακόμη ένα έγκλημα κατά της πολιτικής. Με την ευεργετική συνεισφορά των μέσων ενημέρωσης που ελέγχουν επιμελώς αποπολιτικοποιούν την πραγματικότητα και δημιουργούν ένα είδος πολιτών-καταναλωτών, που δεν θα έχουν άποψη γιατί δεν μαθαίνουν από πουθενά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Σε αυτή την αδιάφορη καταναλωτική μάζα που δημιουργούν στη συνέχεια θα επέμβουν επικοινωνιακά για να τη χειραγωγήσουν. Με βίντεο όπου ο πρωταγωνιστής θα είναι ένας «τι γκόμενος είσαι εσύ» ή που απλώς θα αναρωτιέται για τα αμελέτητα του αλόγου. Δεν θα χαρακτηρίζεται όμως ανόητος, θα είναι ο γνωστός από την τηλεόραση.

Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να κινείται συνεχώς σε μια γκρίζα ζώνη όταν πρόκειται για οικονομικές συναλλαγές. Το πόθεν έσχες, οι οικογενειακές offshore, ο εθελοντής επικοινωνιολόγος, όλα συνδέονται με την αντίληψη του Μητσοτάκη που θέλει την κοινωνία σε ρόλο παθητικού αποδέκτη και καταναλωτή γελοίων επιχειρημάτων

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281539409092117

Documento Media