Documento Media

Κρίτων Αρσένης

Παρέμβαση για τον «κόφτη» πλούτου και την ανισότητα

Κρίτωνα Αρσένη Βουλευτή του ΜέΡΑ25

Πριν από λίγες ημέρες έκανα μια δημόσια παρέμβαση που φαίνεται να πόνεσε την πλουτοκρατία της χώρας. Η πρότασή μου είναι τόσο απλή που δεν θα περίμενε κανείς να έχουμε αντιδράσεις. Για την ακρίβεια, δεν θα τη θυμόταν κανείς αν δεν είχαμε αντιδράσεις. Πρότεινα να θεσπιστεί όριο στον επιτρεπόμενο πλούτο. Το εισοδηματικό όριο που πρότεινα είναι στα €100.000. Θα μου πείτε μήπως είναι λίγο ή πολύ; Είναι αυτό που προτείνει η καθηγήτρια πανεπιστημίου από την Ολλανδία και θεωρητικός του θέματος, η Ινγκριντ Ρομπέινς. Θεώρησα ότι αντί να εφεύρω τον τροχό, θα ήταν καλύτερο να στηριχτώ στην κυρίαρχη επιστημονική συζήτηση.

Μεμονωμένος βουλευτής του μικρότερου κόμματος της Βουλής προτείνει 100% φορολογία των πλουσίων για εισοδήματα άνω των €100.000... Για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία. Εκτός αν είναι ένα σενάριο που έχεις αποφασίσει ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να μη συζητηθεί ποτέ. Μάλλον αυτό θα συνέβη, γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι εφημερίδες που ανήκουν στους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, όπως «Τα Νέα», αφιέρωσαν τέσσερις στήλες κεντρικών αρθρογράφων στην αφεντιά μου;

Το μήνυμα ήταν μάλιστα ωμό: «Τι τις θέλεις τις δηλώσεις; Δεν σου πάνε. Κρείττον σιγάν, Κρίτωνα», «Το μόνο λάθος του είναι ότι επιδιώκει να παρεμβαίνει με δηλώσεις σαν την προχθεσινή όπου ζητεί να απαγορευτεί ο πλούτος και να κατάσχονται τα λεφτά όσων έχουν πάνω από εκατό χιλιάρικα». Σαν προειδοποίηση μου ακούγεται περισσότερο. Εσείς τι λέτε;

Δεν ήταν όμως μόνο τα «Νέα». Πολλές εφημερίδες και κεντρικά σάιτ δημοσίευσαν αντίστοιχα σχόλια, αν και κανένα άλλο πάνω από ένα. Μαζί τους ακροδεξιοί πολιτικοί και βέβαια τα τρολ του Μαξίμου. Και το κατάφεραν. Αυτή η πρόταση που δεν θα είχε στον ήλιο μοίρα αυτήν τη στιγμή έγινε γνωστή στο πανελλήνιο. Θέλοντας να σκοτώσουν τον αγγελιοφόρο, διέδωσαν μες στην αλαζονεία τους το μήνυμα.

Εχουν δίκιο να ανησυχούν. Αν θεσπιστεί το όριο στον επιτρεπόμενο πλούτο, δεν θα μείνει τίποτε από τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Τώρα που το αίτημα έχει καταγραφεί στον δημόσιο διάλογο, χάρη σε αυτούς που πήγαν να το πνίξουν, πάμε να εμβαθύνουμε.

Και να σκότωναν τον αγγελιοφόρο, το μήνυμα θα επέστρεφε ξανά και ξανά, καθώς πρόκειται για παγκόσμιο αίτημα της οικολογίας και της Αριστεράς που ήταν καιρός να τεθεί επιτακτικά και στην Ελλάδα. Η ηλικία του είναι πολλών χρόνων – το υιοθέτησε ακόμη και ο συντηρητικός πρόεδρος των ΗΠΑ

Αν φοβούνται οι πλουτοκράτες, ήρθε η ώρα ο φόβος τους να γίνει πραγματικότητα

Φράνκλιν Ντελέινο Ρούσβελτ. Το 1942 πρότεινε όριο πλούτου τα $400.000 (σε τιμές 2019) και εφάρμοσε τελικά φόρο 93% σε εισοδήματα άνω των $200.000. Στη Σουηδία η φορολογία υψηλών εισοδημάτων έφτασε το 100% τη δεκαετία του ’70 για να πέσει στο 50% στα τέλη της επόμενης δεκαετίας. Το 2000 ο οικολόγος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέλο Μπιάφρα πρότεινε ανώτατη ετήσια αμοιβή τα $100.000, ενώ στη Γαλλία ο Ζαν-Λικ Μελανσόν πρότεινε φόρο 100% σε εισοδήματα άνω των €360.000.

Πλέον καταλαβαίνετε γιατί εφημερίδες όπως «Τα Νέα» αφιέρωσαν την Τετάρτη τέσσερα ολόκληρα άρθρα και αναφορές στη δολοφονία χαρακτήρα του αγγελιοφόρου. Η πιθανότητα επικράτησης της ιδέας στον δημόσιο διάλογο θα ήταν πλήρης ανατροπή. Μια ανατροπή που δεν έχουν την πολυτέλεια να επιτρέψουν.

Αναφερόμενος στη δολοφονία χαρακτήρα διαβάστε και αυτό το απόσπασμα από άλλο άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Οχι ότι μοιάζει επικίνδυνος! Κάθε άλλο, δείχνει ήμερος σαν πρόβατο. Αλλά προσωπικά μου δίνει την εντύπωση του ασθενούς σε κατάσταση ήπιας καταστολής. Αν βρισκόμασταν για λίγο στο ίδιο δωμάτιο, θα απέφευγα να του έχω γυρισμένη την πλάτη, εκτός αν είχα τη βεβαιότητα ότι τον προσέχουν δύο σωματώδεις νοσοκόμοι». Τι να πει κανείς. Διακρίνω μια ανησυχία και νευρικότητα. Keep cool and CAP the rich!

Για την ιστορία επισυνάπτω το επίμαχο κείμενό μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ή θα μας πάρουν φαλάγγι ή θα τα αλλάξουμε όλα. Αν το στοίχημά τους είναι να μείνουμε όλες και όλοι χωρίς σπίτι, χωρίς επιχείρηση, χωρίς εισοδήματα, χωρίς μέλλον, εμείς πρέπει να απαντήσουμε τώρα στο ποια κοινωνία θέλουμε. Ξεκινάμε λοιπόν. Αν είναι ντροπή να έχουμε φτωχούς, γιατί να μην είναι ντροπή να έχουμε πλουσίους; Γιατί να μην υπάρχει «κόφτης» πλούτου π.χ. για αρχή τα 100.000 ευρώ. Γιατί να μην απαγορεύεται να έχεις ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ και να σου αφαιρούνται εισοδήματα πάνω από αυτό το ποσό από όποια πηγή και αν προέρχονται;».

Αν τόσο φοβίζει η απλή αυτή ιδέα, νομίζω ότι πρέπει να την κάνουμε κεντρική ιδέα. Δεν διεκδικώ πατρότητα. Προσκαλώ σε μαζικότητα. Καλώ όλες και όλους, πολίτες και πολιτικούς, που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν παραλίες, βουνοκορφές, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, μητροπολιτικά πάρκα, κοινωνίες ολόκληρες να δίνονται λάφυρο σε πέντε ντόπιες και άλλες τόσες ξένες εταιρείες να κάνουν το αίτημα του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου εισοδήματος δικό τους αίτημα. Αν φοβούνται οι πλουτοκράτες, ήρθε η ώρα ο φόβος τους να γίνει πραγματικότητα. Δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισοτιμία, ισονομία δεν υφίστανται όταν το 1% έχει τόσο πλούτο όσο το 99% των πολιτών. Δεν ζητάμε εκδίκηση. Καλά να είναι οι άνθρωποι. Τη λαιμαργία τους θέλουμε να θεραπεύσουμε. Προτού φάνε εμάς, τον πλανήτη και τα ίδια τους τα παιδιά.

Docville

el-gr

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282668985382817

Documento Media