Documento Media

Οι τηλεπικοινωνίες «κοιτάζουν ψηλά»

Οι δορυφόροι της Hellas Sat άλλαξαν το τοπίο σε Ελλάδα και Κύπρο με υπερσύγχρονες επικοινωνίες

Οι δορυφορικές επικοινωνίες δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μια παλιά ιστορία, αλλά αφορούσε μόνο μεγάλους εταιρικούς χρήστες και ορισμένους πολύ πλούσιους ιδιώτες μέχρι πρόσφατα.

Η σταθερή αύξηση των δορυφόρων και η εξέλιξη της τεχνολογίας έφεραν νέα δεδομένα στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εδώ και χρόνια πάρει «θέση» με την εταιρεία Hellas Sat, η οποία μέχρι σήμερα έχει εκτοξεύσει τέσσερις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ενώ από το 2025 θα προστεθεί και ο

υπερσύγχρονος δορυφόρος Hellas Sat 5 με πρωτόγνωρες (για τα δορυφορικά δεδομένα) ταχύτητες διασύνδεσης έως 500 Mbps.

Οι μεγαλύτερες ταχύτητες θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την παροχή γρήγορου ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι εύκολο να φτάσουν τα επίγεια δίκτυα (όπως τα μικρότερα νησιά), ενώ πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία παρουσίασε τη δυνατότητα άμεσης εγκατάστασης και διασύνδεσης δικτύων 5G σε περιοχές με ελλιπή κάλυψη από επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλες τις εφαρμογές που απαιτούν αδιάλειπτη διαδικτυακή σύνδεση όπως «έξυπνα»

αυτοκινούμενα οχήματα, ρομποτικές διατάξεις, ασθενοφόρα, οχήματα πολιτικής προστασίας κ.ά.

Και... «δορυφορικά» data centers

Ομως η Hellas Sat ετοιμάζεται να προσφέρει και «δορυφορικά» data centers που θα είναι προσβάσιμα από τους χρήστες μέσω δορυφόρου οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς τη μεσολάβηση επίγειου τηλεπικοινωνιακού δικτύου, ώστε οι χρήστες τους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους άσχετα από το πού βρίσκονται.

Το δορυφορικό «πεδίο μάχης» του διαδικτύου

ΗΠΑ και Κίνα έσπευσαν να εκτοξεύσουν δορυφόρους χαμηλής τροχιάς που θα είναι προσβάσιμοι με οικιακό εξοπλισμό αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ

Η μάχη του δορυφορικού ίντερνετ φουντώνει, καθώς ΗΠΑ και Κίνα έχουν ήδη σπεύσει να εκτοξεύσουν δορυφόρους χαμηλής τροχιάς που θα είναι προσβάσιμοι με οικιακό εξοπλισμό αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ. Ηδη η υπηρεσία Starlink του ομίλου εταιρειών του Ιλον Mασκ είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ και η Amazon ετοιμάζει τη δική της υπηρεσία. Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζεται να προσφέρει και η Κίνα, ενώ η ΕΕ τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις με τον σχεδιασμό ενός δικού της δικτύου δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.

Doc | Techfinance

el-gr

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282153589307297

Documento Media