Documento Media

«Θεμέλια» 8 δισ. ευρώ για τις κατασκευές

Ανάσα για τον κλάδο και ευκαιρία ανάκαμψης ύστερα από 15 δύσκολα χρόνια τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Μια μεγάλη ευκαιρία για ταχεία ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης που κράτησε σχεδόν 15 χρόνια, προσφέρουν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 8 δισ. ευρώ.

Αυτό αναφέρει κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ, προσθέτοντας ότι το θετικό κλίμα που δημιουργεί ο σχεδιασμός για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ωθεί ήδη τις προσδοκίες του κλάδου των κατασκευών σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 2008.

Οπως σημειώνεται στην ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ, η ανάπτυξη υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων τα επόμενα χρόνια αποτελεί βασική προτεραιότητα σε όλα τα επίσημα κείμενα αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα και περιλαμβάνει πεδία όπως οι υποδομές μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας, ενέργειας και επικοινωνίας, η οδική ασφάλεια και η αστική κινητικότητα, η πράσινη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική αναβάθμιση, η διαχείριση απορριμμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων κ.λπ.

Τα έργα αυτά θα υποστηριχτούν από τους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε ιδιαίτερα αυξημένες εισροές χρηματοδότησης στην Ελλάδα για την περίοδο 2021 έως 2027. Η πλήρης αξιοποίηση των πόρων χρηματοδότησης σε έργα και μεταρρυθμίσεις που θα είναι κομβικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί σημαντική πρόκλη

ση για τον διοικητικό μηχανισμό, τονίζει το ΙΟΒΕ.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ περιλαμβάνεται πίνακας με όλα τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα συμβάλουν στην αύξηση των εργασιών του κατασκευαστικού κλάδου. Πρόκειται συνολικά για 36 έργα με προϋπολογισμό 7,962 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ κονδύλι 450 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρώντας» για την αναβάθμιση κτιρίων των επιχειρήσεων.

Αλλα μεγάλα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και ενδιαφέρουν τον κλάδο των κατασκευών είναι οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις με προϋπολογισμό 475 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας με προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ, ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας Ε-65 βόρειο τμήμα με προϋπολογισμό 452 εκατ. ευρώ και ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης με προϋπολογισμό 427 εκατ. ευρώ.

Αναγκαία συνθήκη για να συμβάλει ουσιαστικά ο κλάδος των υποδομών και των κατασκευών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, τονίζει πάντως το ΙΟΒΕ, είναι η άρση εμποδίων και στρεβλώσεων ώστε οι απαιτούμενες υποδομές να κατασκευαστούν εγκαίρως, με ανταγωνιστικό κόστος, τεχνική ποιότητα και επάρκεια.

Η ανεπαρκής ζήτηση αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια το κυριότερο εμπόδιο ανάπτυξης του τομέα των κατασκευών, ενώ και οι δυσκολίες χρηματοδότησης επηρέασαν σημαντικά την κατασκευαστική δραστηριότητα στη χώρα μας. Η σημαντική μείωση του αριθμού των νέων έργων οδήγησε σε οξύτατο ανταγωνισμό στις δημοπρατήσεις έργων και σε σημαντική αύξηση του ποσοστού των εκπτώσεων που συχνά συνοδεύονταν από προβλήματα όπως χρονοβόρες διαδικασίες αποπεράτωσης, αμφιλεγόμενη ποιότητα κατασκευής, υπερβάσεις προϋπολογισμού, καθυστερήσεις ολοκλήρωσης και υψηλές δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας των έργων στο μέλλον και αθέμιτο ανταγωνισμό στις υγιείς επιχειρήσεις.

Η δημοπράτηση έργων με ένα υγιές και ασφαλές σύστημα έχει επομένως τεράστια σημασία για τον κλάδο των κατασκευών αλλά και για την εθνική οικονομία, καταλήγει το ΙΟΒΕ.

Doc | Επιχειρήσεις

el-gr

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282127819503521

Documento Media