Documento Media

Σκληρό ροκ για τις τιμές του ρεύματος

Τι οδηγεί σε αύξηση των τιμολογίων ενέργειας κατά 40% μες στον Αύγουστο και πώς η ΡΑΕ προσπαθεί να βάλει φρένο

Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Η νέα μεγάλη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θα εξαντλήσει τα φτωχότερα νοικοκυριά και θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γιατί ενδιαφέρει

Θα δούμε φρένο στην εκρηκτική αύξηση;

Από τις αρχές του 2021 όλες οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας αυξάνονται στην Ευρώπη και την Ελλάδα, πρωτίστως λόγω της σύμπτωσης των απότομων μεταβολών της προσφοράς και της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία με τους φιλόδοξους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα που εξέθρεψαν την κερδοσκοπία στις τιμές των αερίων ρύπων. Στην Ελλάδα πρόσθετο αρνητικό ρόλο έχει διαδραματίσει η κυβερνητική επιλογή για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που αντί να μειώσει τις τιμές, όπως υποτίθεται ότι θα έκανε, ενίσχυσε τις κερδοσκοπικές τάσεις.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια άρχισαν να προσλαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο, όταν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλά επτά ετών, οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά 10 ετών και οι τιμές των αερίων ρύπων –που επιβαρύνουν τις τιμές της ενέργειας των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ τα οποία δουλεύουν υποχρεωτικά σε συνθήκες καύσωνα– υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο.

Η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ

Οι αυξήσεις αυτές δημιουργούν διάφορα προβλήματα επιβαρύνοντας τις μεταφορές και ανεβάζοντας τις τιμές σε όλη την αγορά, το πιο εκρηκτικό όμως από όλα είναι η μεγάλη αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας που επιφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της μεγαβατώρας, από 28 ευρώ τον Απρίλιο του 2020 και 50 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021 έχει κλείσει

τον Ιούνιο κοντά στα 100 ευρώ και παραμένει εκεί.

Το πρόβλημα των μεγάλων αυξήσεων στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Σ. Φάμελου, για να αποσείσει την κυβερνητική ευθύνη. Αληθεύει όμως επίσης πως η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία των αρχών Ιουλίου, έχει τη δεύτερη υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ευρώπη μετά την Ιταλία. Αρα, μια κυβέρνηση που αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, που έχει την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ, οφείλει να βρει εργαλεία προκειμένου να θέσει όσο μπορεί το κόστος της ενέργειας υπό έλεγχο – όπως κάνουν άλλωστε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες π.χ. η Ισπανία, μειώνοντας τη φορολογική της επιβάρυνση.

Διότι το πρόβλημα με τη μεγάλη αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας είναι ότι μέσω της σύνδεσής της με τις ρήτρες οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς θα κληθούν να την πληρώσουν από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Θα δούμε αυξήσεις από τον Ιούλιο

Αρχής γενομένης από αυτό τον μήνα λοιπόν, όσοι θα λάβουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για το προηγούμενο τρίμηνο θα δουν μια συγκρατημένη αύξηση στα τιμολόγιά τους επειδή οι λογαριασμοί τους θα περιλαμβάνουν τις υψηλές τιμές του Ιουνίου (83,47 η μεγαβατώρα έναντι 63,16 του Μαΐου) μόνο για τον συγκεκριμένο μήνα. Οσοι όμως λάβουν λογαριασμούς έναντι θα δουν μεγάλες αυξήσεις γιατί τα τιμολόγια θα υπολογιστούν στο σύνολό τους με βάση την υψηλή χονδρεμπορική τιμή του Ιουνίου.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν ρεύμα από τη μέση τάση καθώς τα τιμολόγιά τους θα ενσωματώσουν όχι μόνο την τιμή του Ιουνίου αλλά και τα πρόσθετα κόστη που βαρύνουν τον προμηθευτή, δίνοντας συνολικά τιμή γύρω στα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα. Και βεβαίως η εικόνα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, όταν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος θα αγγίξουν το 40%.

Υπό αυτές τις συνθήκες ακόμη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από ένστικτο πολιτικής επιβίωσης, αντιλαμβάνεται ότι όταν οι υπέρμετρες αυξήσεις στο ρεύμα αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη αιτία καταγγελιών των νοικοκυριών στην ΕΚΠΟΙΖΩ, όταν η ΓΣΕΒΕΕ διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος που επιβαρύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όταν η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για μείωση των τιμών της ενέργειας, κάτι πρέπει να κάνει, αν όχι για να αποφύγει τις αυξήσεις –αυτό δεν το μπορεί– τουλάχιστον για να συγκρατήσει το ύψος τους. Για τον λόγο αυτό την περασμένη εβδομάδα είχαμε την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που παρότι ανεξάρτητος φορέας ενεργεί σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία.

Η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας, από 28 ευρώ τον Απρίλιο του 2020 και 50 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021 έχει κλείσει τον Ιούνιο κοντά στα 100 ευρώ

Doc | Ενέργεια

el-gr

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282110639634337

Documento Media