Documento Media

Oι προτάσεις της ΡΑΕ και οι αντιδράσεις των παρόχων

Η ΡΑΕ κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος και κατέθεσε τέσσερις προτάσεις με στόχο τη συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

01 Την κατάργηση της πάγιας χρέωσης.

02 Την καθιέρωση της υποχρέωσης όλων των εταιρειών να παρέχουν και τιμολόγια με σταθερή χρέωση και όχι μόνο με μεταβλητές ρήτρες χονδρικής, ώστε όλες τις αυξήσεις από τις μεταβολές των τιμών να τις μεταφέρουν στους πελάτες.

03 Τη θέσπιση ορίου

30% στη διακύμανση των προσαυξήσεων λόγω εφαρμογής των ρητρών που συνδέονται με την τιμή χονδρικής.

04 Την κατάργηση του πέναλτι για πρόωρη αποχώρηση του καταναλωτή από έναν προμηθευτή προτού λήξει το συμβόλαιο προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Οπως ήταν όμως αναμενόμενο, οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που κατηγόρησαν τη ΡΑΕ ότι επιστρέφει σε λογικές διατίμησης και περιορίζει τον ανταγωνισμό και προειδοποίησαν –ή ενδεχομένως απείλησαν– ότι αν υιοθετηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, η αγορά θα οδηγηθεί σε κατάργηση των προσφορών και σε μεγαλύτερες αυξήσεις της τελικής τιμής μεγαβατώρας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι εταιρείες από την υπερβολική αύξηση του ρίσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες αυτήν τη στιγμή κάνουν λόμπι και προς τη ΡΑΕ και προς την κυβέρνηση με σκοπό όλες αυτές οι προτάσεις είτε να αναθεωρηθούν είτε και να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων προτού εκτεθούν σε δημόσια διαβούλευση, η οποία αν και ήταν προγραμματισμένη γι’ αυτή την εβδομάδα, πήρε μικρή αναβολή. Η κατάσταση αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει σύντομα καθώς η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αποφύγει αυξήσεις της τάξης του 40% στα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο που θα ξεσηκώσουν τους παραγωγικούς φορείς και τον απλό κόσμο.

Doc | Ενέργεια

el-gr

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282106344667041

Documento Media