Documento Media

«Μια βεβαίωση από γιατρό ή μια φωτογραφία δεν αρκεί»

Μια γυναίκα όταν έχει υποστεί κακώσεις από έναν θύτη θα πρέπει να γνωρίζει ότι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει είναι να προσφύγει για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών σε έναν ιατροδικαστή.

Ο ιατροδικαστής είναι εκείνη η ειδικότητα που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία να πιστοποιεί τις σωματικές βλάβες ώστε η γυναίκα να μπορεί να αποδείξει σε οποιοδήποτε στάδιο νομικής διαδικασίας ουσιαστικά ότι κακοποιήθηκε. Αν η γυναίκα έχει σοβαρά τραύματα, προέχει η υγεία, άρα πηγαίνει πρόωρα σε ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια υπάρχουν δύο επιλογές:

Η πρώτη επιλογή είναι αν μια γυναίκα είναι αποφασισμένη να περάσει σε μια νομική διαδικασία, όπως μήνυση, υποβάλλει τη μήνυση στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και παράλληλα ζητά την εξέταση από ιατροδικαστή. Σε αυτή την περίπτωση ο ιατροδικαστής παρέχεται δωρεάν από το κράτος και η αστυνομία την παραπέμπει στην πλησιέστερη δημόσια ιατροδικαστική δομή. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που δεν επιθυμούν να κάνουν άμεσα μήνυση, όμως θέλουν να έχουν πιστοποίηση των σωματικών τους βλαβών. Εδώ λοιπόν μπορούν να απευθυνθούν σε ένα ιδιωτικό ιατροδικαστικό ιατρείο. Τότε η γυναίκα εξετάζεται από έναν ιατροδικαστή ώστε να κρατήσει την έκθεση της κλινικής εξετάσεως για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση.

Τα συνηθισμένα λάθη

Πολλές φορές οι γυναίκες κάνουν κάποια λάθη ίσως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Για παράδειγμα, θεωρούν ότι αν προσφύγουν σε ένα νοσοκομείο ή σε μια οποιαδήποτε ειδικότητα και τους γράψει μια βεβαίωση, αυτό αρκεί. Αυτά τα έγγραφα δυστυχώς δεν αρκούν σε περιπτώσεις ξυλοδαρμού και κακοποίησης καθώς η ιατροδικαστική είναι μια εξειδικευμένη ειδικότητα που μπορεί και εξετάζει αυτά για τα οποία ένας άλλος γιατρός δεν μπορεί να δώσει καίριες απαντήσεις σε περίπτωση που ζητηθούν από τη δικαστική διαδικασία.

Δεν αρκεί να αποτυπώσουμε εκδορές και εκχυμώσεις, πρέπει να απαντήσουμε πώς προκλήθηκαν, ποιο χρόνο προκλήθηκαν, αν είναι συμβατός ο χρόνος που αναφέρει η γυναίκα με αυτό που βλέπουμε ως βλάβη, αν είναι συμβατό το όργανο και ο τρόπος που αναφέρει η γυναίκα με τη βλάβη, αυτές όλες τις απαντήσεις επιβάλλεται να τις δώσει ένας ιατροδικαστής. Ενα δεύτερο λάθος που γίνεται είναι οι φωτογραφίες. Βγάζουν φωτογραφία τα τραύματα και θεωρούν ότι έχουν μια πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Η φωτογραφία από μόνη της είναι ένα στοιχείο που πάσχει, δεν είναι ένα τόσο ισχυρό παρά μόνο αν συνοδεύεται από ιατροδικαστική έκθεση.

Doc | Εμφυληβία

el-gr

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281998970484641

Documento Media