Documento Media

Ο χρυσός Γιάννης και οι τσίγκινοι κυβερνητικοί θαυμαστές

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ, Ο ΝΟΜΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΟΧΙ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μάριος Αραβαντινός

Ο Σαμαράς απλώς υποχώρησε και έδωσε την ιθαγένεια στον Γιάννη Αντετοκούνμπο μόνο και μόνο γιατί θα διαφήμιζε την Ελλάδα ως παίκτης του NBA

Η ελληνική Δεξιά, με πρώτους τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τη ΝΔ και τα στελέχη της, καπηλεύεται τις επιτυχίες ενός ανθρώπου τον οποίο σε άλλη περίπτωση θα αντιμετώπιζε ως «λαθραίο». Κυνηγούν να κλέψουν κάτι από τη λάμψη του λούστρου του NBA και να το οικειοποιηθούν. Σπεύδουν οι πολιτικάντηδες που αρνούνται πεισματικά σε χιλιάδες παιδιά μεταναστών την ελληνική ιθαγένεια να χειροκροτήσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στον οποίο σχεδόν υποχρεωτικά και σίγουρα παρά τη θέλησή τους έδωσαν την ελληνική υπηκοότητα. Την ίδια στιγμή αρνούνται σε δεκάδες χιλιάδες «Αντετοκούνμπο» να μπουν στη χώρα, αρνούνται κάθε βοήθεια σε όσους μοχθούν να ταΐσουν τα παιδιά τους και μένουν «αόρατα» στην κοινωνία αλλά ορατά σε κάθε ορδή ρατσιστικού λόγου.

Αν υπήρχε μόνο μία λέξη με την οποία θα μπορούσε να περιγραφεί η στάση του ελληνικού κράτους και συγκεκριμένων –γνωστών τόσο για τις πεποιθήσεις τους όσο και για τις κυβιστήσεις τους– πολιτικών προσώπων απέναντι στον Γιάννη Ούγκο Αντετοκούνμπο, αυτή θα ήταν αναμφίβολα η λέξη υποκρισία. Αδωνης Γεωργιάδης, Αντώνης Σαμαράς, πολλά ακόμη σημαντικά και προβεβλημένα ή μικρότερα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, πρωτίστως όμως ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι αίφνης συγχαίρουν τον 26άχρονο πρωταθλητή του ΝΒΑ και δηλώνουν περήφανοι για τα σπουδαία κατορθώματά του, επιχειρώντας να πάρουν ελάχιστη

έστω από τη λάμψη του, είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσαν ο σούπερ σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού να παραμένει ένα παιδί χωρίς ταυτότητα. Η ΝΔ εξάλλου έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορική διαδρομή της ποιος είναι ο ρόλος που θα ήθελε να έχουν οι μετανάστες και τα παιδιά τους· ακόμη κι αν αυτά είναι γεννημένα και μεγαλωμένα στην Ελλάδα και κυριολεκτικά δεν έχουν άλλη πατρίδα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, προτού αποδείξει σε ολόκληρο τον πλανήτη πόσο ικανός είναι, στάθηκε τυχερός μες στην ατυχία του. Πρώτον, επειδή στο πλευρό του, στα Σεπόλια όπου μεγάλωσε και στου Ζωγράφου όπου έδωσε τα πρώτα μπασκετικά δείγματα γραφής του, βρέθηκαν άνθρωποι οι οποίοι αδιαφόρησαν για το χρώμα και την αφρικανική καταγωγή του, αγκάλιασαν εκείνον και τα αδέρφια του και τους πρόσφεραν μια ευκαιρία στη ζωή, και δεύτερον διότι την τελευταία στιγμή κατάφερε να ξεφύγει από την Ελλάδα που επί δύο δεκαετίες αρνιόταν την ίδια του την ύπαρξη και τελικώς να μεγαλουργήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αν ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επενδύσει στο όνειρό του να γίνει, όπως δήλωνε από μικρό παιδί, παίκτης του ΝΒΑ, θα ήταν ακόμη ένας νέος άντρας χωρίς ταυτότητα και θα αντιμετωπιζόταν ως ένας ακόμη «λαθραίος». Αν ο Αντετοκούνμπο δεν ήταν ο πρωταθλητής Γιάννης, θα ήταν απλώς ο «λαθρομετανάστης Ούγκο».

Παιδί χωρίς πατρίδα μέχρι το ΝΒΑ

Μετά την κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ από τους Μιλγούοκι Μπακς, στους οποίους αγωνίζεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ έσπευσαν να υπενθυμίσουν στο αναγνωστικό κοινό τους ότι ο Γιάννης πολιτογραφήθηκε Ελληνας επί κυβέρνησης Σαμαρά. Σε μια κίνηση-μνημείο υποκρισίας, αναρτήσεις τέτοιου τύπου έκανε ακόμη και ο γνωστός για τις θέσεις του Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος προ μόλις τριών ετών, ενώ δηλαδή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρισκόταν ανάμεσα στα πιο σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ, τον αποκαλούσε περιπαικτικά «Ακενοτούμπο» λέγοντας ψευδώς ότι «γεννήθηκε κάπου στην Αφρική». Συγχαρητήρια και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα έδωσε και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις αυτές των στελεχών της ΝΔ –ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είναι μόνο δύο από τους πολλούς που μίλησαν τις ώρες μετά την κατάκτηση του τίτλου από τους Μπακς– θα περνούσαν ίσως αδιάφορες αν δεν έβγαιναν από τα χείλη εκείνων που διαχρονικά αρνούνται σε παιδιά Αφρικανών ή Ασιατών (οι Ευρωπαίοι ασφαλώς δεν ενοχλούν κανέναν τους) να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Η Ιστορία, όσο κι αν ορισμένοι στη δεξιά πολυκατοικία επιχειρούν ελέω των συνθηκών να την αναθεωρήσουν ή ακόμη και να τη διαγράψουν, γράφτηκε και οι πρω

ταγωνιστές είχαν από νωρίς επιλέξει τους ρόλους τους.

Η κατάργηση του νόμου Ραγκούση

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέχτηκε από τους Μπακς στο ντραφτ του ΝΒΑ στις 27 Ιουνίου 2013. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, σήμερα είτε θα είχε –αν ήταν τυχερός– διαβατήριο Νιγηρίας, της χώρας καταγωγής του δηλαδή την οποία ουδέποτε γνώρισε, είτε θα παρέμενε ανιθαγενής, όπως έζησε μέχρι τα 18 του. Ο Αντ. Σαμαράς πράγματι ήταν πρωθυπουργός όταν ο Γιάννης απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, η πράξη του όμως κάθε άλλο παρά ανιδιοτελής ήταν.

Η ΝΔ άλλωστε είχε φροντίσει μόνο λίγους μήνες πριν να καταργήσει –βασιζόμενη και σε απόφαση του ΣτΕ– τον νόμο του ΠΑΣΟΚ και του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι παιδί αλλοδαπών που γεννιέται από αλλοδαπούς γονείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε χρόνια αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια και επίσης ότι παιδί αλλοδαπών αποκτά την ιθαγένεια αν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα.

Με βάση αυτό τον νόμο, τον οποίο κατήργησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατόπιν και σχετικής δέσμευσης του τότε πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία αυτός θα ήταν ο πρώτος νόμος που θα καταργούσε αν αναλάμβανε την εξουσία, ο Αντετοκούνμπο και τα τρία αδέρφια του που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα θα είχαν πάρει την ελληνική ιθαγένεια, που υποκριτικά και μόνο κατόπιν πίεσης υποχρεώθηκε να τους δώσει το ελληνικό κράτος.

Το απολυτήριο του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τη Γ΄ Γυμνασίου, στο οποίο δεν αναφέρεται ως υπήκοος κάποιας χώρας αλλά απλώς ως αλλοδαπός, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα από την ημέρα που γεννήθηκε μέχρι τα 18 του χρόνια, όταν πια επιλέχτηκε για να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, δεν αναγνώριζε ούτε την ίδια του την ύπαρξη. Ο Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά που μεγάλωναν υπό το ίδιο καθεστώς, δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να ταξιδέψουν εκτός της χώρας αν το επιθυμούσαν ή αν χρειαζόταν.

Η Ελλάδα παραλίγο να γίνει αιτία ώστε ο Αντετοκούνμπο να μην ταξιδέψει ούτε στο ΝΒΑ. Αν κατόπιν πιέσεων το ελληνικό κράτος δεν του είχε δώσει την ιθαγένεια στις 9 Μαΐου 2013, τότε ο νεαρός Γιάννης δεν θα μπορούσε να εκδώσει βίζα ώστε να πάει μέχρι τις ΗΠΑ. Είναι εντυπωσιακό ότι η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν έδωσε ταυτόχρονα την ιθαγένεια στους γονείς του Γιάννη και στα δύο μικρότερα αδέλφια του, τον Κώστα και τον Αλέξανδρο.

Πίεσε ο Γιάννης Ιωαννίδης

Στο βιβλίο της «Εκτόξευση στα αστέρια» η συγγραφέας Μίριν Φέιντερ αναφέρει ότι «οι εκπρόσωποι και οι προπονητές του έδωσαν σκληρό αγώνα για λογαριασμό του νεαρού, με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στο πλευρό τους. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, θρυλικός προπονητής του Αρη, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και αργότερα της εθνικής ομάδας, υπηρετούσε εκείνη την εποχή ως υφυπουργός Αθλητισμού. Ο Ιωαννίδης θεωρούσε το πρόβλημα του Γιάννη Αντετοκούνμπο ζήτημα στρατηγικής. Απαιτούσε φροντίδα, ακρίβεια και προσεκτικές κινήσεις βήμα βήμα. Σαν αυτές που έκανε ο ίδιος στην καριέρα του στους πάγκους. Ο Αντώνης Σαμαράς, τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, θυμάται τις διαβεβαιώσεις του Ιωαννίδη, “Ο μικρός θα κάνει διεθνή καριέρα”».

Αν δεν υπήρχε ο Γ. Ιωαννίδης για να ασκήσει πιέσεις στον Σαμαρά, και βέβαια το κίνητρο του ΝΒΑ μέσω του οποίου θα διαφημιζόταν η Ελλάδα, ο Γιάννης θα ήταν πιθανόν μέχρι σήμερα «αλλοδαπός». Σε κάθε περίπτωση, όσα είπε ο Σαμαράς στη συγγραφέα στο πλαίσιο συνέντευξης για το βιβλίο της αποδεικνύουν ότι ο ίδιος ελάχιστα ενδιαφερόταν για τον Αντετοκούνμπο και πολύ περισσότερο δεν ενδιαφερόταν για τα παιδιά εκείνα που παρέμεναν δίχως χαρτιά.

«Οταν καλείται να χαρακτηρίσει τη στάση της κυβέρνησής του απέναντι στο αίτημα του Γιάννη», γράφει η Φέιντερ, «ο Σαμαράς αποφεύγει την ερώτηση. Υπενθυμίζει το ζήτημα των μεταναστών που αναζητούν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη και εξηγεί ότι πολλοί από αυτούς βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα, καθ’ οδόν προς άλλες χώρες». «Ασφαλώς διευκόλυνε πολύ τις διαδικασίες η ρεαλιστική πιθανότητα συμμετοχής του παιδιού στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ, ομολογεί ο Σαμαράς» σημειώνει η συγγραφέας.

Ο… συγκινημένος Σαμαράς

Ηταν τόσο υποκριτική η στάση της ΝΔ, που ο Αντ. Σαμαράς είπε με θράσος στον νεαρό Γιάννη, όταν μετά το ντραφτ κάλεσε τους Αντετοκούνμπο στο Μαξίμου, ότι τον ευχαριστεί που σήκωσε την ελληνική σημαία και ότι συγκινείται μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό που έχει δει πόσο αγωνίστηκε από μικρό παιδί για να βοηθήσει τα αδέρφια του.

Πόσο η χώρα αυτή ενδιαφερόταν για τους Αντετοκούνμπο αυτού του κόσμου το είχε εξηγήσει βέβαια ο ίδιος ο Γιάννης σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Bleacher Report: «Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα διαβατήριο ή μια ελληνική ταυτότητα. Οταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς. Ο,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου το έκαναν πολύ προσεκτικά. Οταν είσαι παράνομος δεν θέλεις να περπατάς στον δρόμο, η αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου, μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου».

«Οχι» και από τον Μητσοτάκη

Η υποκριτική στάση της Δεξιάς γενικώς και της ΝΔ ειδικότερα απέναντι στα παιδιά των μεταναστών, επομένως απέναντι και στον ίδιο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο –ή κατά Γεωργιάδη «Ακενοτούμπο»–, αποδείχτηκε και το 2015 όταν επί διακυβέρνησης Τσίπρα ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών. Κατ’ ευφημισμόν και μόνο φιλελεύθερος ο κ. Μητσοτάκης συμπορεύτηκε τότε με τα ακροδεξιά στοιχεία της παράταξής του και καταψήφισε το επίμαχο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο παιδί αλλοδαπών θα μπορούσε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια να αποκτήσει την ιθαγένεια. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτός των συγχαρητηρίων που απέστειλε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ανάρτησε και φωτογραφία της τηλεόρασής του ώστε να φανεί ότι ξενύχτησε για τον πρωταθλητή του ΝΒΑ, ήταν με άλλα λόγια μεταξύ των 84 βουλευτών της ΝΔ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής που αρνήθηκαν σε παιδιά γεννημένα και μεγαλωμένα στην Ελλάδα να αποκτήσουν ιθαγένεια.

Εχει αξία να μνημονευτεί, τέλος, ότι εκείνοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στα μέσα της περασμένης εβδομάδας είναι οι ίδιοι που κατά καιρούς έχουν ζητήσει ακόμη και αίμα μεταναστών στα σύνορα. Ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης, για παράδειγμα, προέκρινε ως μέθοδο αποτροπής των μεταναστών τους πυροβολισμούς, ενώ ο οψίμως φιλελεύθερος Αδ. Γεωργιάδης ρωτούσε κάποτε στη Βουλή –ως βουλευτής της ΝΔ– κατόπιν εγκληματικής επίθεσης τάγματος εφόδου σε κουρείο μεταναστών, αν τα θύματα ζούσαν νομίμως στην Ελλάδα και κατείχαν άδεια εργασίας. Ανάλογες είναι βεβαίως και οι περιπτώσεις λιγότερο προβεβλημένων βουλευτών, όπως του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ή του Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Αν ο Αντετοκούνμπο δεν ήταν σήμερα ο «βασιλιάς» του παγκόσμιου μπάσκετ, θα ήταν απλώς εκείνος που δεν θα γίνει Ελληνας ποτέ. Ο Ούγκο που ήρθε λαθραία στην Ελλάδα και μας παίρνει τις δουλειές.

100.000

παιδιά μεταναστών παρέμεναν χωρίς ελληνική ιθαγένεια την περίοδο που η κυβέρνηση Σαμαρά υποχρεώθηκε να δώσει την ελληνική υπηκοότητα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281672552970145

Documento Media