Documento Media

2017 «Δική μου είναι η γαλλική εταιρεία»

• Το κατέθεσε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος • Παλιά μου τέχνη κόσκινο το πόθεν έσχες της Φαμίλιας

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η κ. Γκραμπόφσκι δήλωσε με επίσημα έγγραφα ότι ήταν η νόμιμη εκπρόσωπος της SCI Personal Ventures, την οποία σήμερα ισχυρίζεται ότι έχει μεταβιβάσει από τον Αύγουστο του 2016

Η κατηγορία ότι ένας πρωθυπουργός ψεύδεται στην προσπάθεια να αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία για τα οποία πρέπει να είναι διάφανος είναι βαριά και ατιμωτική. Στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλέον και αυταπόδεικτη. Αντί να απαντήσει σε όσα με έγγραφα έχει αποκαλύψει το Documento, επιμένει να λέει ψέματα. Ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα ένα κουρελόχαρτο, ένα «ιδιωτικό συμφωνητικό», με το οποίο δήθεν αποδεικνύει ότι η περιουσία για την οποία ελέγχεται ο ίδιος και η σύζυγός του έχει μεταβιβαστεί στον αδερφό της το 2016. Ενας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ανυπόστατα έγγραφα και σκοτεινές μεθόδους για να κρύψει την αλήθεια. Μόνο που το ψέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτήν τη φορά, αποκαλύπτει και μάλιστα εγγράφως η ίδια η σύζυγός του. Σε έγγραφα που έχει καταθέσει στις ελληνικές αρχές το 2018 (όταν ελεγχόταν για το σπίτι του Βολταίρου) εμφανίζει τον εαυτό της ως ιδιοκτήτρια της γαλλικής εταιρείας SCI, η οποία πλέον έχει εξαφανιστεί από το πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους. Το έγγραφο προέρχεται από τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου της Γαλλίας και της καταλογίζει φόρο για το 2017, όταν δηλαδή υποτίθεται πως δεν είναι κάτοχος της εταιρείας. Η κυρία Γκραμπόφσκι καταθέτει το έγγραφο αυτό στις ελληνικές αρχές για να δικαιολογήσει ποσά που βρέθηκαν στον λογαριασμό της, λέγοντας ότι είναι έσοδα από τη διαχείριση της εταιρείας. Και για να δείξει πως αυτή κατέχει την εταιρεία επισυνάπτει το έγγραφο του 2017 που την εμφανίζει μοναδική νόμιμη εκπρόσωπο.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως διαψεύδει και ακόμη ένα γαλλικό έγγραφο, που μόλις πριν από μερικές μέρες εμφανίζει τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι ως κάτοχο της γαλλικής εταιρείας (την κατέχει μέσω της ελληνικής που δημιούργησε τον Δεκέμβριο του 2020) κατά 83,33%. Η δημοσιογραφική όμως έρευνα εκθέτει την οικογένεια Μητσοτάκη και… ιστορικά. Πολύ πριν από τη Μαρέβα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη είχαν αντιμετωπίσει (το 1990) τις ίδιες κατηγορίες για ανακριβές πόθεν έσχες, που αφορούσε ακίνητη περιουσία πάλι στη Γαλλία. Ο πατέρας Μητσοτάκης, όταν πιάστηκε στα πράσα –μαντέψτε–, έφερε στη Βουλή ιδιωτικό συμφωνητικό, φυσικά αστήρικτο νομικά, με το οποίο είχε παραχωρήσει τα ακίνητα σε συγγενικό πρόσωπο. Η οικογένεια Μητσοτάκη φαίνεται ότι έχει το σχετικό know-how.

ΟΚυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε δεινή θέση. Αιτία οι αποκαλύψεις αναφορικά με το ότι υποβάλλει ψευδές πόθεν έσχες από το 2016 καθώς και ότι η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατείχε παρανόμως μετοχές σε γαλλική εταιρεία. Πρόκειται για αποκαλύψεις που συνιστούν προσβολή πολιτικής, ηθικής και –κυριότερα– νομικής τάξης και αυτονόητα θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε παραίτηση. Ή έστω να πράξει το στοιχειώδες: να δώσει απαντήσεις. Οχι όμως. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει για ακόμη μία φορά να διανύσει τον ολισθηρό δρόμο της επίθεσης στο Documento. Κι ας υφίσταται έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του, εξαιτίας της παρανομίας που αποκαλύφθηκε ότι διαπράττει επί σειρά ετών. Ο πρωθυπουργός δεν είναι απλώς σιωπηλός. Είναι και ψεύτης. Κατά συρροή.

Την περασμένη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Documento. Σε αυτή την ανακοίνωση –κατ’ εντολή του πρωθυπουργού– παρουσιάστηκε ένα έγγραφο. Ενα ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο ο πρωθυπουργός παρουσίασε προκειμένου να αποδείξει τη δήθεν αθωότητά του. Ενα έγγραφο που αναφέρεται στη δήθεν μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε η κ. Γκραμπόφσκι στην SCI Personal Ventures προς τον ετεροθαλή αδερφό της Γιώργο Παπαζήση τον Αύγουστο του 2016. Ενα έγγραφο που έχει μηδενική νομική ισχύ. Ενα κουρελόχαρτο.

Η δικογραφία που… καίει τη Μαρέβα

Το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει ψέματα το έχει παραδεχτεί –δυστυχώς για τον πρωθυπουργό– η ίδια η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Το αποκάλυψε κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής –έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει ο εκδότης του Documento– αναφορικά με περιουσιακά στοιχεία της που δεν είχαν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού με το επιχείρημα της διάστασης του ζεύγους. Η έρευνα διεξήχθη ύστερα από δημοσιεύματα της εφημερίδας τον Φεβρουάριο του 2017 και περατώθηκε το 2018.

Ενα από τα επίμαχα περιουσιακά στοιχεία είναι και η SCI Personal Ventures. Σε όλες αυτές τις νομικές διαδικασίες η κ. Γκραμπόφσκι δεν ανέφερε ποτέ ότι απέκτησε το

Ο,τι και να υποστηρίζει, βάσει επίσημου εγγράφου του γαλλικού κράτους η σύζυγος του πρωθυπουργού παραμένει η πραγματική δικαιούχος της γαλλικής εταιρείας καθώς κατέχει εμμέσως το 83,33%

95% των μετοχών όταν βρισκόταν σε διάσταση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Κυριότερα, ουδέποτε χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι η εταιρεία δεν της ανήκει πια –όπως προκύπτει από το ιδιωτικό συμφωνητικό που παρουσίασε– προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση της.

Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: στις εξηγήσεις που παρείχε κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου και οι οποίες υιοθετούνται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, η κ. Γκραμπόφσκι προσκόμισε έγγραφο των γαλλικών αρχών βάσει του οποίου το 2017 ήταν η αποκλειστική νόμιμη εκπρόσωπος της SCI Personal Ventures.

Συγκεκριμένα, όταν οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ Ιωάννης Καθαρός και Ιωάννης Βέρρος ζήτησαν εξηγήσεις από την κ. Γκραμπόφσκι αναφορικά με ποσά που βρέθηκαν στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της την περίοδο 2006-12, η ίδια δήλωσε ότι πρόκειται για μισθώματα που λάμβανε από το σπίτι του Βολταίρου. Το εν λόγω ακίνητο, ως γνωστόν, είχε αγοραστεί μέσω της εταιρείας SCI Personal Ventures. Η κ. Γκραμπόφσκι αρχικά είχε προσκομίσει βεβαίωση ορκωτού λογιστή, η οποία «βεβαιώνει ότι εταιρεία με την επωνυμία “SCI Personal Ventures” φορολογείται στη Γαλλία, όπου και καταβάλλει φόρο ακίνητης περιουσίας, αλλά κατά τη χρήση 2012 δεν κατέβαλε φόρο εισοδήματος, διότι τα αποτελέσματά της ήταν ζημιογόνα».

«Είναι η αποκλειστική νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας»

Προκειμένου λοιπόν να αποδείξει ότι τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της προέκυψαν από μισθώματα από το σπίτι του Βολταίρου, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι ξεκάθαρη. Οπως χαρακτηριστικά αναγράφει η επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Μιχαλοπούλου, «η είσπραξη των μισθωμάτων, όπως ανέφερε περαιτέρω η ελεγχόμενη, γινόταν προσωπικά από την ίδια, διότι ήταν η αποκλειστική νόμιμη εκπρόσωπος και διενεργούσε εισπράξεις και πληρωμές για λογαριασμό της ανωτέρω αστικής εταιρείας μέσω των προσωπικών της τραπεζικών της λογαριασμών».

Προκειμένου να αποδείξει ότι παρέμενε έως και το 2017 νόμιμη εκπρόσωπος της SCI Personal Ventures, η κ. Γκραμπόφσκι προσκόμισε έγγραφο των γαλλικών αρχών του Σεπτεμβρίου του 2017. Εγγραφο το οποίο σήμερα την εκθέτει ανεπανόρθωτα. Γράφει λοιπόν η επίκουρος εισαγγελέας: «Προς απόδειξη του ισχυρισμού της αυτού (σ.σ.: ότι δηλαδή η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι η αποκλειστική νόμιμη εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας) υπέβαλε αντίγραφο του από 25/09/2017 Ειδοποιητηρίου της Διεύθυνσης Δημοσίων Οικονομικών της Γαλλίας, σχετικά με τον οφειλόμενο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας της ανωτέρω εταιρείας, από το οποίο συνάγεται, όπως αναφέρει, ότι η σχετική φορολογική υποχρέωση ύψους 1.371,00 ευρώ, απευθύνεται στην ίδια, ως εκπροσώπου».

Δηλαδή η κ. Γκραμπόφσκι στην

επίσημη έρευνα που διεξάχθηκε, με δικές της δηλώσεις και με έγγραφο του γαλλικού κράτους που προσκόμισε, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν η νόμιμη εκπρόσωπος της SCI Personal Ventures. Και μάλιστα με έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών της Γαλλίας. Κι ας λέει σήμερα με το ιδιωτικό συμφωνητικό που παρουσιάζει ότι μεταβίβασε τις μετοχές της στη γαλλική εταιρεία από τον Αύγουστο του 2016. Τελικά πότε είπατε ψέματα, κυρία Γκραμπόφσκι; Το 2017 ή σήμερα;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην επίμαχη δικογραφία υπάρχει ακόμη ένα επίσημο ντοκουμέντο του γαλλικού κράτους. Πρόκειται για έγγραφο του γαλλικού εμπορικού μητρώου, το οποίο φέρει ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι φέρεται τη συγκεκριμένη ημερομηνία –όπως δηλώνει σήμερα, τότε είχε ήδη μεταβιβάσει τις μετοχές της– να είναι εταίρος και διαχειρίστρια της SCI Personal Ventures. Το έγγραφο αυτό είχε προσκομιστεί από το Documento. Η κ. Γκραμπόφσκι ουδέποτε αμφισβήτησε κατά την έρευνα που της έγινε το επίμαχο έγγραφο. Σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι πράττει σήμερα, που έχει αποκαλυφθεί η παρανομία την οποία έχει διαπράξει με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ακόμη και σήμερα είναι πραγματική δικαιούχος

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσκόμισε το επίμαχο ιδιωτικό συμφωνητικό προκειμένου να απαντήσει στη σωρεία επίσημων εγγράφων του γαλλικού κράτους που έχει δημοσιοποιήσει το Documento. Ενα από αυτά τα έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα το Documento, και δεν επιδέχεται διαφορετική ερμηνεία, πιστοποιεί ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μέχρι και σήμερα παραμένει διαχειρίστρια της γαλλικής εταιρείας SCI Personal Ventures. Πρόκειται για την εταιρεία δηλαδή που δόλια το πρωθυπουργικό ζεύγος κρύβει από το πόθεν έσχες του. Κι ας γράφει στο εξώδικο που απέστειλε στο Documento η σύζυγος του πρωθυπουργού ότι «από τον Αύγουστο του 2016 είχα πάψει να έχω οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία αυτή». Φυσικά, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι γνωρίζει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική κι ας εξαπέλυε παράλληλα επίθεση μαζί με τον σύζυγό της εναντίον του Documento. Και θα το αποδείξουμε με ακόμη ένα ντοκουμέντο.

Το έγγραφο είναι της γραμματείας του Εμπορικού Δικαστηρίου του Παρισιού και αφορά την εταιρεία SCI Personal Ventures. Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 19 Ιουλίου 2021. Εχει τίτλο «Μητρώο πραγματικών δικαιούχων» και αποτελεί απόσπασμα των πληροφοριών των δημόσιων δηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί για την επίμαχη γαλλική εταιρεία. Στη συνέχεια του εγγράφου παρέχονται πληροφορίες «σχετικές με τους πραγματικούς δικαιούχους» της SCI Personal Ventures. Για την εταιρεία με την οποία η σύζυγος του πρωθυπουργού διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν έχει καμία σχέση. Κι όμως. Είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αυτή που βάσει του συγκεκριμένου εγ

γράφου εμφανίζεται να είναι η πραγματική δικαιούχος της εταιρείας ως φυσικό πρόσωπο.

Στη συνέχεια του εγγράφου υπάρχει και αναφορά στη φύση και την έκταση των πραγματικών συμφερόντων της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στην SCI Personal Ventures. Ετσι λοιπόν τα πραγματικά συμφέροντα της συζύγου του πρωθυπουργού στη γαλλική εταιρεία αναλύονται ως εξής: «Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δηλωθείσες πληροφορίες, κατοχή κεφαλαίου ύψους 83,33% αναλυόμενο ως εξής: 83,33% έμμεσης κατοχής μέσω ενός ή περισσότερων νομικών προσώπων, εκ των οποίων 83,33% κατά πλήρη κυριότητα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δηλωθείσες πληροφορίες, διατήρηση δικαιωμάτων ψήφου σε ποσοστό 83,33% αναλυόμενο ως εξής: 83,33% έμμεσης διατήρησης μέσω ενός ή περισσότερων νομικών προσώπων, εκ των οποίων 83,33% κατά πλήρη κυριότητα».

Και διαχειρίστρια της εταιρείας η Μαρέβα

Κι αυτό το έγγραφο, όπως και τα προηγούμενα που έχει αποκαλύψει το Documento, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ό,τι και να υποστηρίζει, βάσει

επίσημου εγγράφου του γαλλικού κράτους παραμένει η πραγματική δικαιούχος της γαλλικής εταιρείας. Είναι αυτή που κατέχει εμμέσως το 83,33% του κεφαλαίου της SCI Personal Ventures, με αποτέλεσμα να έχει και το αντίστοιχο ποσοστό αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου. Το συγκεκριμένο ποσοστό δεν είναι τυχαίο. Είναι το ποσοστό που κατέχει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, μια εταιρεία που ίδρυσε στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτή την εταιρεία μεταβιβάστηκαν οι 999 από τις συνολικά 1.000 μετοχές της SCI Personal Ventures, τις οποίες έως τότε κατείχε η σύζυγος του πρωθυπουργού μαζί με τον ετεροθαλή αδερφό της Γ. Παπαζήση.

Το γεγονός ότι υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο ποσοστό πιστοποιεί πως κι αυτό το έγγραφο είναι πρόσφατα ενημερωμένο. Αλλιώς δεν θα υπήρχε η αναφορά στις πρόσφατες μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στην εταιρεία και δείχνουν το πραγματικό μετοχικό καθεστώς της. Αλλωστε, το γεγονός ότι η ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, την οποία ίδρυσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι με τον αδερφό της, είναι από τον Δεκέμβριο του 2020 η ιδιοκτήτρια

Η Δικαιοσύνη μπορεί να μην έχει κινήσει οποιαδήποτε νομική διαδικασία για να ερευνήσει τις παρανομίες του πρωθυπουργικού ζεύγους, αντίθετα όμως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι απέστειλε εξώδικο στο Documento με το οποίο χαρακτηρίζει τα επίμαχα δημοσιεύματα ψευδή και ανήθικα, χωρίς όμως να εξηγεί στο ελάχιστο πώς συκοφαντήθηκε…

της SCI Personal Ventures δεν αμφισβητείται. Αποδεικνύεται από το έγγραφο του γαλλικού εμπορικού μητρώου που δημοσιοποίησε το Documento την περασμένη Κυριακή, βάσει του οποίου η MGPG Investment Consulting ΙΚΕ είναι μαζί με τον Γ. Παπαζήση –έχει τη μία από τις χίλιες μετοχές– οι εταίροι της SCI Personal Ventures.

Στο ίδιο έγγραφο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται ως διαχειρίστρια της εταιρείας. Αυτό βέβαια ουδόλως την εμποδίζει να ψεύδεται στο εξώδικο που απέστειλε στο Documento, γράφοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τη γαλλική εταιρεία, αφού μεταβίβασε τις μετοχές της από το 2016. Αυτό που αποδεικνύεται όμως είναι πως ακόμη και σήμερα είναι αυτή που –έστω και εμμέσως– κατέχει το 83,33% της SCI Personal Ventures. Είναι αυτή που παραμένει πίσω από την SCI Personal Ventures. Η πραγματική δικαιούχος.

Ακόμη μη ελεγχόμενοι Κυριάκος και Μαρέβα

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται αυτήν τη στιγμή είναι γιατί δεν έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα η εισαγγελία. Ο πρωθυπουργός μαζί με τη σύζυγό του φέρονται να έχουν διαπράξει συγκεκριμένα αδικήματα. Δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα του 2021 ότι πρέπει να ελεγχθούν; Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αποδεικνύουν ότι θεωρούν πως είναι υπεράνω νόμων. Θα το δεχτεί αυτό η Δικαιοσύνη; Ή έχει φτάσει να θεωρείται ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος δηλώνει ψευδώς από το 2017 (φορολογικό έτος 2016) ότι μεταβιβάστηκαν δωρεάν οι μετοχές που κατείχε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην SCI Personal Ventures;

Ή μήπως είναι αμελητέο το γεγονός ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού εμφανίζεται ακόμη και σήμερα να είναι διαχειρίστρια και πραγματική δικαιούχος της γαλλικής εταιρείας; Ή δεν αφορά κανέναν ότι ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του προσπαθούν συστηματικά να κρύψουν τη μεταβίβαση των μετοχών σε μια άλλη ελληνική εταιρεία, που ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν και για την οποία υπήρχε σχετική αναφορά στον ελληνικό Τύπο, ώστε να προετοιμαστεί η ελληνική κοινή γνώμη για την ξαφνική εμφάνιση της MGPG Investment Consulting στο πρωθυπουργικό ζεύγος;

Παρανομεί το πρωθυπουργικό ζεύγος

Αλλωστε όλα αυτά δεν τα λέει το Documento. Είναι πραγματικά γε

γονότα, στοιχειοθετημένα από επίσημα έγγραφα του γαλλικού κράτους. Είναι αυταπόδεικτο ότι παρά τη δήθεν μεταβίβαση των μετοχών, που το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε το 2016, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Πρόκειται για κάτι που αποδεικνύεται από το καταστατικό της εταιρείας, το οποίο φέρει ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2020. Φέρει επίσης και την υπογραφή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και του Γ. Παπαζήση.

Ο λόγος που υπογράφουν το επίμαχο έγγραφο είναι ότι, βάσει αυτού, φέρονται έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία να είναι οι μοναδικοί εταίροι της SCI Personal Ventures: η μεν Μαρέβα Γκραμπόφσκι εξακολουθούσε να κατέχει το 95% των μετοχών, ο δε Γ. Παπαζήσης κατείχε το υπόλοιπο 5% των μετοχών. Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο στο οποίο δηλώνεται ότι οι δύο εταίροι της εταιρείας μεταβιβάζουν τις μετοχές τους στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ.

Δεν είναι αυτός λόγος να κινηθεί αυτεπάγγελτα η εισαγγελία; Γιατί άλλα λέει η ελληνική νομοθεσία: σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 1 του ν. 3213/2003, στα πολιτικά πρόσωπα «απαγορεύεται η

συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα». Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται και οι σύζυγοι. Σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 3 του ν. 3213/2003 «η άμεση ή διά παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ». Το πρωθυπουργικό ζεύγος είναι αυτονόητα παράνομο. Με έγγραφες αποδείξεις.

«Δεν έχω οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία»

Και αφού η Δικαιοσύνη δεν έχει κινήσει οποιαδήποτε νομική διαδικασία το έπραξε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αποστέλλοντας εξώδικο στο Documento, με το οποίο χαρακτηρίζει τα επίμαχα δημοσιεύματα ψευδή και ανήθικα. Πέρα όμως από τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που εξαπολύει η σύζυγος του πρωθυπουργού εναντίον του Documento, του εκδότη της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη και του υπογράφοντος, δεν κατορθώνει στο ελάχιστο να εξηγήσει πώς συκοφαντήθηκε. Απλώς αναφέρεται πάλι στο ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο δήθεν την αθωώνει.

Το επίμαχο ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο αναφέρει ένα γνήσιο της υπογραφής στις 3 Αυγούστου 2016 –σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής η κ. Γκραμπόφσκι φερόταν την προηγούμενη ημέρα να βρίσκεται σε διακοπές– δεν έχει καμία νομική ισχύ. Αρχικά δεν το υπογράφει ο άλλος συμβαλλόμενος, ο Γ. Παπαζήσης, στον οποίο υποτίθεται ότι μεταβιβάζονται οι μετοχές της κ. Γκραμπόφσκι. Μάλιστα, η κ. Γκραμπόφσκι βασιζόμενη σε αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό αναφέρει ξεκάθαρα –παρά τον ορυμαγδό στοιχείων που έχουν αποκαλυφθεί– ότι από τον Αύγουστο του 2016 «είχα πάψει να έχω οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία αυτή έχοντας πλήρως αποξενωθεί από τις μετοχές που κατείχα μέχρι τις 3.8.2016. Επομένως, ουδεμία σχέση εκπροσώπησης ή διαχείρισης διατηρούσα με την ανωτέρω εταιρεία, ενώ αυτονόητα ουδεμία ανάμειξη είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με την επικαιροποίηση των στοιχείων του γαλλικού εμπορικού μητρώου, υποχρέωση η οποία, αυτονόητα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το νομικό πρόσωπο…».

Απειλές και εξώδικα αντί για απαντήσεις

Αρχικά, δεν γνωρίζουμε τι εννοεί η κ. Γκραμπόφσκι γράφοντας ότι έχει «αποξενωθεί» από την κυριότητα των μετοχών της γαλλικής εταιρείας. Γιατί από τα μόνα που σίγουρα έχει αποξενωθεί η κ. Γκραμπόφσκι είναι η νομιμότητα και η αλήθεια. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό. Το σημαντικότερο είναι ότι το επίμαχο ιδιωτικό συμφωνητικό δεν έχει καμία νομική ισχύ, αφού δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι κάτι προφανές, αφού βάσει της αρχής της δημοσιότητας πρόκειται για ένα έγγραφο που θα έπρεπε αναγκαστικά να δημοσιευτεί στο γαλλικό εμπορικό μητρώο ώστε να παραγάγει έννομα αποτελέσματα. Το γαλλικό εμπορικό μητρώο, αν ποτέ η κ. Γκραμπόφσκι του υπέβαλε ένα τέτοιο έγγραφο το οποίο μεταβάλλει τη μετοχική σύνθεση μιας εταιρείας, ως όφειλε, θα το δημοσίευε άμεσα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε επειδή το έγγραφο δεν υποβλήθηκε ποτέ από την κ. Γκραμπόφσκι στις γαλλικές αρχές.

Αντί λοιπόν η κ. Γκραμπόφσκι και ο σύζυγός της να προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις που δείχνουν τον πανικό τους, ας απαντήσουν έστω και τώρα: υπέβαλε ως όφειλε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι το συγκεκριμένο ιδιωτικό συμφωνητικό περί δωρεάς μεταβίβασης μετοχών στο γαλλικό εμπορικό μητρώο; Αν ναι, πότε; Εχει κάποια σχετική έγγραφη απόδειξη περί τούτου; Εχει λάβει κάποια ενημέρωση από το γαλλικό εμπορικό μητρώο γιατί αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν έχει δημοσιευτεί εδώ και πέντε χρόνια; Μπορεί επίσης η κ. Γκραμπόφσκι να ενημερώσει την κοινή γνώμη αν αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό δωρεάς των μετοχών της το υπέβαλε, ως όφειλε, σε οποιαδήποτε εφορία, τη γαλλική ή την ελληνική; Μπορεί, τέλος, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του να απαντήσουν γιατί όλα τα επίσημα έγγραφα του γαλλικού κράτους τούς διαψεύδουν και τους καθιστούν παράνομους;

Δεν είναι ρητορικά ερωτήματα που προκύπτουν από κάποιο μένος του Documento. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, που είχε το θράσος να αποστείλει εξώδικο στο Documento λέγοντας ψέματα και αρνούμενη να δώσει απαντήσεις, δεν είναι ένας απλός πολίτης. Είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού, όπως άλλωστε αυτοπροσδιορίζεται και η ίδια στο εξώδικο που απέστειλε. Αρα είναι Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο (ΠΕΠ). Και προσπαθεί να αξιοποιήσει την επιρροή της προκειμένου να προβεί στη διαδεδομένη πρακτική τρομοκράτησης των Μέσων. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι όμως και ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλουν ως ΠΕΠ να δίνουν απαντήσεις όταν έχουν παραβεί τον νόμο. Αλλωστε ο νόμος ορίζει ότι για τα ΠΕΠ προκύπτει η αυξημένη υποχρέωσή τους για διαφάνεια των οικονομικών τους. Αντί αυτού, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αποκαλεί ανήθικους τους δημοσιογράφους που δημοσιοποίησαν στην ελληνική κοινή γνώμη επίσημα έγγραφα του γαλλικού κράτους και απειλεί με αγωγές.

Λίγη ντροπή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Αντί η κ. Γκραμπόφσκι και ο σύζυγός της Κυριάκος Μητσοτάκης να προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις που δείχνουν τον πανικό τους, καλό θα ήταν να απαντήσουν στα ερωτήματα που όλο αυτό το διάστημα προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του Documento

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

2021-07-25T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281595243558817

Documento Media