Documento Media

Νεκρός για 78 λεπτά…

Νίκος Παπαδογιάννης

Το ίδιο γήπεδο (της Τότεναμ) όπου ο Κρίστιαν Ερικσεν δοξάστηκε θρήνησε πριν από εννέα χρόνια ένα θύμα καρδιακής ανακοπής, πάνω στο γρασίδι. Ευτυχώς, μόνο για 78 λεπτά. Επειτα ο Φαμπρίς Μουάμπα επέστρεψε από τον κάτω κόσμο, φόρεσε το φωτεινό αφρικανικό χαμόγελό του και ξανάφερε τις καρδιές όλων στη θέση τους. Η δική του αντέχει. Μπάλα δεν ξανάπαιξε ο μέσος της Μπόλτον, αλλά τουλάχιστον είναι γερός, δυνατός και όρθιος. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Θεό. Ηταν όμως η επιστήμη αυτή που του έσωσε τη ζωή. Και η εγρήγορση των ανθρώπων που έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Οπως τον Ερικσεν.

Ο Φαμπρίς Ν’Νταλά Μουάμπα από την Κινσάσα του Ζαΐρ μετρούσε ήδη δεκατρία χρόνια στην Αγγλία από τότε που ο πατέρας του ζήτησε –και έλαβε– πολιτικό άσυλο στο Λονδίνο. Ο μικρός Φαμπρίς δεν μιλούσε λέξη εγγλέζικα όταν πρωτοπάτησε στο Χίθροου στα έντεκά του. Μολαταύτα, τελείωσε το σχολείο με δέκα επαίνους και αρίστευσε στα μαθηματικά, στα γαλλικά και ναι, στα αγγλικά.

Το νήμα της ζωής του διακόπηκε στις 17 Μαρτίου 2012, στον αγωνιστικό χώρο του Ουάιτ Χαρτ Λέιν, σε ένα ματς Κυπέλλου Τότεναμ – Μπόλτον. Ευτυχώς, όχι για πάντα. Ο 24χρονος αθλητής κατέρρευσε όπως ο Ερικσεν, χωρίς να έρθει σε επαφή με αντίπαλο. Για καλή του τύχη, έσπευσαν επί τόπου τρεις κορυφαίοι γιατροί. Ο Τζόναθαν Τόμπιν της Μπόλτον. Ο Σαμπάαζ Μουγκάλ της Τότεναμ.

Και ο καρδιολόγος Αντριου Ντάνερ που βρισκόταν στις εξέδρες και έφτασε με έναν πήδο στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Μουάμπα δέχτηκε τεχνητή αναπνοή και πολλαπλό ηλεκτροσόκ με απινιδωτή. Οταν τον πήγαν στο ασθενοφόρο ήταν ακόμη νεκρός. Προσωρινά νεκρός. Η καρδιά του ξεκίνησε ξανά 78 λεπτά μετά την πτώση του. Τα μάτια των γιατρών γέμισαν δάκρυα.

«Η κατάστασή του είναι σοβαρή» ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο δύο μέρες αργότερα. Οχι πια «κρίσιμη». Ο Μουάμπα αφυπνίστηκε από το τεχνητό κώμα, αναγνώρισε τους συγγενείς του και τους αντάμειψε με ένα χαμόγελο γεμάτο ζωή. «Η πρόοδός του ξεπέρασε κάθε προσδοκία» είπαν οι γιατροί τέσσερις μέρες μετά το περιστατικό. «Θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να συνέλθει, αλλά πιθανότατα θα ζήσει μια φυσιολογική ζωή».

Ο Μουάμπα πήρε εξιτήριο στις 16 Απριλίου, με ενσωματωμένο βηματοδότη στην καρδιά. Οι γιατροί δεν τον άφησαν να ξαναπαίξει μπάλα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο 33χρονος Αφρικανός ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν τη συγκίνησή τους. «Ω Θεέ μου, όχι» έγραψε στο Twitter. Οχι. Ο Ερικσεν άντεξε. «Θα χρειαστεί όμως δύναμη ψυχής για να το ξεπεράσει» προειδοποιεί ο Μουάμπα. «Συμβουλεύω τον Κρίστιαν να κάνει ένα βήμα πίσω, με τη βοήθεια της οικογένειάς του, και να προετοιμαστεί για την πνευματική μάχη που έχει να δώσει. Ο,τι κι αν πουν οι γιατροί, όσες διαβεβαιώσεις κι αν δώσουν, ο φόβος δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό».

Ο 33χρονος Αφρικανός ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν τη συγκίνησή τους μόλις ο Κρίστιαν Ερικσεν σωριάστηκε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο

Doc Οιτυχεροίάτυχοι

el-gr

2021-06-19T07:00:00.0000000Z

2021-06-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282175064072936

Documento Media