Documento Media

Οι «Ερικσεν» που ξεγέλασαν τον θάνατο

Ο Κρίστιαν Ερικσεν ξύπνησε μνήμες με Ολαϊτάν, Κασίγιας, Νανού και άλλους άσους που «έσβησαν» για λίγα λεπτά στους αγωνιστικούς χώρους αλλά επανήλθαν

Αντώνης Φουντής

Εν συντομία

Το Documento θυμίζει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που «έφυγαν» για λίγα λεπτά αλλά επέστρεψαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και συμπαικτών τους.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι άτυχοι-τυχεροί που κατάφεραν να ξεγελάσουν τον Χάρο ήταν λίγοι.

Η κατάρρευση του Δανού άσου Κρίστιαν Ερικσεν κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανία – Φινλανδία στο Πάρκεν της Κοπεγχάγης τη δεύτερη μέρα της τελικής φάσης του Euro 2020 «πάγωσε» όλο τον πλανήτη, που σοκαρίστηκε βλέποντας τον διεθνή άσο να πέφτει σαν κεραυνοβολημένος στο χορτάρι. Ομως οι συγκλονιστικές στιγμές που ακολούθησαν ξύπνησαν μνήμες από παρόμοια περιστατικά, πολλά εκ των οποίων δεν είχαν αίσιο τέλος. Οι άτυχοι-τυχεροί που κατάφεραν να ξεγελάσουν τον Χάρο ήταν λίγοι.

Με αφορμή τον Ερικσεν το Documento ανατρέχει στο παρελθόν και θυμίζει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που «έφυγαν» για λίγα λεπτά αλλά επέστρεψαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και συμπαικτών τους.

Σοκ στο ντέρμπι

Στις 2 Μαρτίου 2014 κατά τη διάρκεια του ντέρμπι «αιωνίων» Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη όσοι ήταν στο γήπεδο αλλά και οι τηλεθεατές πάγωσαν στο 30ό λεπτό όταν ο Μάικλ Ολαϊτάν κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο κι ενώ η μπάλα παιζόταν στο άλλο μισό του γηπέδου. Το ιατρικό επιτελείο έτρεξε γρήγορα πάνω από τον Νιγηριανό επιθετικό που είχε σταματήσει να αναπνέει. Ο γιατρός Χρήστος Θέος και οι συνεργάτες του πρόσφεραν αμέσως τις πρώτες βοήθειες στον Ολαϊτάν με την αγωνία να έχει φτάσει στο κατακόρυφο.

Οι προσπάθειες των γιατρών απέφεραν τελικά καρπούς καθώς επανέφεραν τον παίκτη, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε για οκτώ ημέρες. Η διάγνωση ανέφερε ιογενή μυοκαρδίτιδα που προκάλεσε καρδιακές αρρυθμίες στον ποδοσφαιριστή. Οπως ήταν φυσικό, οι γιατροί του απαγόρευσαν οποιαδήποτε έντονη αθλητική δραστηριότητα για έξι μήνες. Ο Ολαϊτάν επέστρεψε στη δράση τον Ιανουάριο του 2015 αλλά ουσιαστικά η καριέρα του σε υψηλό επίπεδο καταστράφηκε.

Πώς γλίτωσε ο Κοβάσεβιτς

Τον Δεκέμβριο του 2008 έπειτα από έναν αγώνα πρωταθλήματος του Ολυμπιακού ο καρδιολόγος της ομάδας Πάνος Σταματόπουλος πρόσεξε στα αποδυτήρια ότι ο σέντερ φορ των «ερυθρολεύκων» Ντάρκο Κοβάσεβιτς ήταν αρκετά χλομός. Κι αυτή η παρατηρητικότητα έμελε να του σώσει τη ζωή.

Ο Σέρβος επιθετικός με λευκό ιατρικό φάκελο παραξενεύτηκε όταν ο γιατρός του είπε ότι πρέπει αμέσως να περάσει από ιατρικά τεστ. Ο Κοβάσεβιτς πέρασε πράγματι από εργομετρικές εξετάσεις και… έσπασε τα μηχανήματα, καθώς έσφυζε από υγεία. Ομως ο γιατρός επέμενε να κάνει ο παίκτης και αξονική, όπως κι έγινε. Και η αξονική έδειξε στένωση της κεντρικής καρδιακής αρτηρίας στο 95%! Λίγες μέρες

αργότερα ο Σταματόπουλος κάλεσε τον παίκτη και του είπε ότι πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει το ποδόσφαιρο αλλιώς κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Αδοξο ποδοσφαιρικό τέλος για τον 33χρονο φορ, ο οποίος όμως κέρδισε τη ζωή του.

Σοκ με Κασίγιας

Την Πρωτομαγιά του 2019 η ποδοσφαιρική καριέρα του Ικερ Κασίγιας, ενός εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τις φανέλες της Ρεάλ και της Πόρτο, έληξε απότομα. Ο 37χρονος τότε Ισπανός γκολκίπερ υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια προπόνησης με την Πόρτο, κάτι που τον ανάγκασε να κρεμάσει τα γάντια του.

«Εκείνη την ημέρα ξύπνησα φυσιολογικά όπως κάθε άλλη ημέρα που πήγαινα στην προπόνηση» διηγήθηκε την εμπειρία του ο Κασίγιας και πρόσθεσε: «Η ζωή μου άλλαξε για πάντα. Γεννήθηκα ξανά. Ενιωσα ξαφνικά να ζαλίζομαι όταν γυμναζόμουν με τον προπονητή τερματοφυλάκων. Εσβησα. Οι γιατροί της ομάδας έσπευσαν να με φροντίσουν όπως κάθε άλλο ποδοσφαιριστή που χτυπάει και με έστειλαν αμέσως στο νοσοκομείο. Αρχικά δεν μπορούσα

να πιστέψω ότι είχα υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Γνωρίζω πια πως στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί στον καθέναν μας».

«Εφυγε» για 2 λεπτά

Σοκ τον περασμένο Φεβρουάριο υπέστησαν όσοι ήταν παρόντες στον αγώνα της 17ης αγωνιστικής του πορτογαλικού πρωταθλήματος Μπελενένσες – Πόρτο (0-0). Στο 88΄ του αγώνα ο δεξιός μπακ της Πόρτο Νανού έπεσε άτσαλα στον αγωνιστικό χώρο ύστερα από διεκδίκηση της μπάλας με αντίπαλό του στην περιοχή των γηπεδούχων κι έμεινε ακίνητος στο χορτάρι καθώς του γύρισε η γλώσσα.

Αμέσως οι ποδοσφαιριστές φώναξαν εσπευσμένα τους γιατρούς να μπουν στο γήπεδο, οι οποίοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να ανοίξουν το στόμα του 26άχρονου αμυντικού από τη Γουϊνέα-Μπισάου ο οποίος είχε σταματήσει να αναπνέει και τον επανέφεραν στη ζωή μετά από ενάμισι λεπτό.

Σε αναπηρικό καροτσάκι

Ο Μιχάι Νέσου τραυματίστηκε σοβαρά στις 10 Μαΐου 2011 σε μια προπόνηση της ολλανδικής Ουτρέχτης, όταν συγκρούστηκε με τον συμπαίκτη του Αλιε Σουτ. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και ο Ρουμάνος ποδοσφαιριστής σταμάτησε να αναπνέει. Οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή και τον μετέφεραν προσεκτικά στο νοσοκομείο. Ο Νέσου κέρδισε τη μάχη για τη ζωή αλλά το τίμημα ήταν πολύ βαρύ καθώς υπέστη κάταγμα σπονδύλου στην αυχενική μοίρα. Εμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω. Στην αρχή δεν μπορούσε να κινήσει παρά μόνο τα βλέφαρά του. Επειτα άρχισε να μιλάει και σιγά σιγά άρχισε να κινεί το δεξί του χέρι. Με αυτό μπορούσε να χειριστεί το αναπηρικό του καρότσι. Από τον Φεβρουάριο του 2012 μπορούσε να κινεί και το αριστερό του χέρι.

Ο Νέσου είχε αγωνιστεί στη Στεάουα Βουκουρεστίου και την Ουτρέχτη για τρία χρόνια. Την πρώτη του χρονιά ήταν υποψήφιος για τον τίτλο του καλύτερου αριστερού μπακ του ολλανδικού πρωταθλήματος. Πρόλαβε να αγωνιστεί οκτώ φορές στην εθνική Ρουμανίας. Μετά το ατύχημα που τον άφησε παράλυτο τον εγκατέλειψε η σύζυγός του, ενώ πέθαναν και οι γονείς του. Το 2019 ο άτυχος Ρουμάνος εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο.

Σώθηκε από θαύμα

Στις 28 Ιουνίου 2018 κατά τη διάρκεια του φιλικού Αγιαξ – Φίτεσε όλοι πάγωσαν όταν ο Εβάντερ Σνο του Αγιαξ που μπήκε αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο υπέστη καρδιακή προσβολή στο 65ο λεπτό και έπεσε αναίσθητος στο χορτάρι. Πάνω στον 23χρονο παίκτη έσπευσαν οι γιατροί των ομάδων και επί δέκα λεπτά προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή του. «Ο Σνο αντιμετώπισε πρόβλημα καρδιακής αρρυθμίας και χρησιμοποιήθηκε τέσσερις φορές ο απινιδωτής, που είναι αυτός που του έσωσε τη ζωή», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Αγιαξ.

«Στην αρχή νόμιζα ότι παραπάτησε, όμως πολύ γρήγορα λόγω των αφρών γύρω από το στόμα του όλοι συνειδητοποίησαν ότι κάτι σοβαρό συνέβη. Ευτυχώς ο γιατρός και ο φυσιοθεραπευτής έσπευσαν γρήγορα. Ηταν ήρωες και του έσωσαν τη ζωή» δήλωσε ο προπονητής της Φίτεσε.

Η παρατηρητικότητα του καρδιολόγου του Ολυμπιακού ήταν αυτή που έσωσε τη ζωή του Ντάρκο Κοβάσεβιτς

Doc Sport

el-gr

2021-06-19T07:00:00.0000000Z

2021-06-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282153589236456

Documento Media