Documento Media

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν σε ρόλο πλανητάρχη

Ο Aμερικανός πρόεδρος μέσα σε πέντε ημέρες συσπείρωσε τους συμμάχους του εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

Εν συντομία

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη διεθνή σκηνή θέλοντας να αναλάβουν τα ηνία των δυτικών κρατών απέναντι στον εξ ανατολών κίνδυνο.

Γιατί ενδιαφέρει

Η συσπείρωση της Δύσης απέναντι στην αναδυόμενη Κίνα και την ισχυρή Ρωσία προοικονομεί εξελίξεις σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο.

Ξεκάθαρη ήταν η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να ηγηθεί της ευρωατλαντικής συμμαχίας σε μια μετατόπιση της πολιτικής με σκοπό την αναχαίτιση των αυταρχικών καθεστώτων, όπως αποκαλεί εκείνα της Κίνας και της Ρωσίας. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη ήταν επιτυχής επικοινωνιακά: επανέφερε τις ΗΠΑ στο διεθνές προσκήνιο έπειτα από τέσσερα χρόνια αφάνειας, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προτιμούσε μια πιο αμερικανοκεντρική προσέγγιση.

G7 και ΝΑΤΟ: Ενότητα με ρωγμές

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέσχισε τον Ατλαντικό έχοντας στόχο να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του στις νέες προκλήσεις όπως τις αντιλαμβάνεται το κατεστημένο των εξωτερικών σχέσεων της χώρας του: την Κίνα και τη Ρωσία. Το κοινό ανακοινωθέν των G7 απέπνεε έντονο άρωμα Ψυχρού Πολέμου. Καταδίκη για τις «κακόβουλες ενέργειες και την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» του Κρεμλίνου καθώς και έκκληση στην Κίνα να σεβαστεί την κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ και να σταματήσει την καταπίεση στο εσωτερικό.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κίνδυνος της Κίνας αναβαθμίστηκε σε «συστημικός». Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην καταληκτική ομιλία του είπε ότι «τη βλέπουμε να μας πλησιάζει στον κυβερνοχώρο, στην Αφρική, την Αρκτική». Το Πεκίνο από την πλευρά του διαμαρτυρήθηκε για τρομολαγνεία. Αν και οι ηγέτες ήθελαν να δώσουν την εικόνα ενότητας, δεν έλειψαν οι παραφωνίες. Τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν αν και αναγνώρισαν τον κίνδυνο από τη Ρωσία, τόνισαν την ανάγκη να μην υπερβάλλει η συμμαχία στη σημασία της ανόδου της Κίνας.

Μια αθέατη πλευρά της επίσκεψης

Για να σφραγίσουν την αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις τους, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να σταματήσουν τις κυρώσεις στις κατασκευαστικές εταιρείες Airbus και Boeing, μια διαμάχη που κρατάει 17 χρόνια. Οι αναφορές στον διεθνή Τύπο κάνουν λόγο για συμφωνία που θα ωφελήσει τον καταναλωτή, καθώς θα μειωθούν τα έξοδα ταξιδιών.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι δυο εταιρείες εκτός από την κατασκευή εμπορικών αεροπλάνων επιδίδονται και στην κατασκευή οπλικών συστημάτων. Η Airbus κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter και το ελικόπτερο Super Puma, ενώ η Boeing το ελικόπτερο Apache. Σύμφωνα με λίστα που κατήρτισε το Ινστιτούτο Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι δύο εταιρείες ήταν από τους μεγαλύτερους πωλητές όπλων παγκοσμίως το 2018, με την αξία των πωλήσεών τους να ξεπερνά αθροιστικά τα 40 δισ. δολάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ότι «τώρα μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί ενάντια στην Κίνα» φέρει βαθύτερες, πιο ζοφερές αποχρώσεις.

Μια συνάντηση χωρίς εκπλήξεις

Με έντονο άρωμα Ψυχρού Πολέμου το κοινό ανακοινωθέν των G7 για την «κακόβουλη» Μόσχα και το «καταπιεστικό» Πεκίνο

Μπάιντεν και Πούτιν συναντήθηκαν στη Γενεύη για πρώτη φορά. Η συνάντηση απέδωσε πενιχρά αποτελέσματα. Ενώ η ατζέντα περιείχε μια ευρεία γκάμα από θέματα –από την Ουκρανία και τη σύλληψη Ναβάλνι μέχρι την κυβερνοασφάλεια–, διήρκεσε λιγότερο από όσο αναμενόταν. Τα θετικά για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών είναι ότι οι πρέσβεις των δύο χωρών θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, ενώ θα γίνουν διαβουλεύσεις τόσο για την ανταλλαγή των φυλακισμένων ένθεν κακείθεν όσο και για την κυβερνοασφάλεια. Ας σημειωθεί ότι την άνοιξη εκδόθηκε έκθεση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την επέμβαση Ρώσων χάκερ στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Doc World

el-gr

2021-06-19T07:00:00.0000000Z

2021-06-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282024740217576

Documento Media