Documento Media

Νομοθετούν σε βάρος της κοινωνίας

Της Γιώτας Πούλου

Με τον νόμο για τα εργασιακά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι νομοθετεί για τους δυνατούς σε βάρος των αδυνάμων, για τους λίγους σε βάρος των πολλών. Δεν είναι κυβέρνηση που δημιουργεί, αλλά κυβέρνηση που καταστρέφει, που αφαιρεί πόρους, περιουσίες και δικαιώματα.

Εξυπηρετήσεις «ημετέρων» κρύβονται πίσω από όλα τα νομοθετήματά της: για την οικονομία, την κατοικία, την υγεία, την παιδεία, την εργασία. Με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα προσφέρει βορά τις κατοικίες των μικρομεσαίων στις τράπεζες και στα κοράκια των funds. Με τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκλείει 25.000 μαθητές από τα πανεπιστήμια, ενώ τα κολέγια τρίβουν τα χέρια τους. Τώρα, με τον νόμο-έκτρωμα του κ. Χατζηδάκη δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, ενώ ο ΣΕΒ χειροκροτεί ενθουσιασμένος.

Καταργεί το οκτάωρο, επιβάλλει δεκάωρο «πληρωμένο» σε ρεπό, διπλασιάζει τις φτηνές υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις, απελευθερώνει τις απολύσεις, επιτίθεται στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν πτοήθηκε ούτε από το ράπισμα που δέχτηκε από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, η οποία του επισήμανε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν αυθεντικές ατομικές συμφωνίες εργαζόμενου και εργοδότη, αφού ο πρώτος εξαρτάται πάντα από τον δεύτερο.

Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι πρόσθεσε στον νόμο τις συμβάσεις του ILO για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας και την ευρωπαϊκή οδηγία για τις γονικές άδειες. Οι μόνες θετικές διατάξεις δεν του ανήκουν, αλλά επιβλήθηκαν από το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο! Καθυστέρησε να τις νομοθετήσει, για να αποτελέσουν τώρα το φαντεζί περιτύλιγμα του καταστροφικού νόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του απορρυθμίζουν την εργασία για να βελτιώσουν υποτίθεται την ανταγωνιστικότητα. Υποδύονται τα «Chicago boys» και δοκιμάζουν στην Ελλάδα νεοφιλελεύθερες συνταγές. Εκείνες που εφάρμοσαν οι ολιγαρχικές ελίτ στην ανατολική Ευρώπη και τη νότια Αμερική, τσακίζοντας τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών τους.

Ωστόσο, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται μόνο με επενδύσεις στη γνώση, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, με στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θυμούνται τις μεγαλόστομες υποσχέσεις για «πολλές και καλές δουλειές»; Αυτό που βλέπουμε δύο χρόνια τώρα είναι λίγες και κακοπληρωμένες δουλειές! Γι’ αυτό το brain drain επέστρεψε.

Ας μην ανησυχούν, όμως. Εκείνοι κάνουν τώρα υπερωρίες νομοθετώντας σε βάρος των εργαζομένων αλλά σύντομα ο λαός θα τους ανταμείψει με ρεπό διαρκείας!

Γιατί ο νόμος θα μείνει ανεφάρμοστος εκεί που οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι σε ισχυρά σωματεία. Αλλά και όπου αυτά δεν υπάρχουν ακόμη, οι εργαζόμενοι θα συσπειρωθούν για να αντισταθούν!

Γνωρίζουμε όλοι ότι το τέλος της πανδημίας θα φέρει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η διαχείρισή τους απαιτεί επιστροφή του κράτους στον ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό του ρόλο.

Απαιτεί, δηλαδή, μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση, που θα προστατεύσει την κοινωνία από τη φτωχοποίηση και τον αυταρχισμό και θα υλοποιήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η διακυβέρνηση αυτή θα έρθει μέσα από τη συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την κοινωνία έρμαιο στις καταστροφικές πολιτικές της Δεξιάς.

Γι’ αυτό δεν περισσεύει κανείς. Παρά τις επιμέρους διαφορές μας, πρέπει να χτίσουμε μια ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα!

Σύντομα ο λαός θα τους ανταμείψει με ρεπό διαρκείας

Doc Αρθρα

el-gr

2021-06-19T07:00:00.0000000Z

2021-06-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281732682441448

Documento Media