Documento Media

Ανάσα πολιτισμού

Το Docville σταχυολογεί τις πιο δυνατές επιλογές του φεστιβαλικού καλοκαιριού

Ηλέκτρα Ζαργάνη

Εν συντομία

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσιάζει ένα δυνατό πρόγραμμα με 80 παραγωγές, επιβλητικά ονόματα από το εξωτερικό αλλά και έμφαση στην ελληνική δημιουργία.

Γιατί ενδιαφέρει

Επιτέλους ανοιχτός ο πολιτισμός.

Με 80 παραγωγές και πλούσιο πρόγραμμα με μεγάλα διεθνή ονόματα (Ζούμπιν Μέτα, Τόμας Οστερμάιερ, Μπράιαν Ινο κ.ά.), ενότητες για τις έμφυλες ταυτότητες και τις συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου υπόσχεται ένα καλοκαίρι γεμάτο πολιτιστικές εκδηλώσεις (από την 1η Ιουνίου έως τις 10 Οκτωβρίου). Υστερα από ενάμιση χρόνο πολιτιστικής ανομβρίας και με τους εργαζόμενους/ες του πολιτισμού να βρίσκονται σε αδιέξοδο η επανεκκίνηση των χώρων και των δραστηριοτήτων μάς γεμίζει προσδοκίες ότι φέτος θα καταφέρουμε να πάρουμε ανάσες τέχνης, δημιουργίας και ζωής.

«Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το φεστιβάλ είναι το θερινό σπίτι χιλιάδων καλλιτεχνών και τεχνικών συντελεστών από το ελεύθερο θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά και τη μουσική, που εργάζονται εδώ και μήνες για να παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό και βέβαια ότι ο θεσμός είναι το σπίτι σχεδόν όλων των κρατικών καλλιτεχνικών οργανισμών» ανέφερε στην παρουσίαση του προγράμματος η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάιερ επιστρέφει στην Ελλάδα με τον θίασο της Schaubühne και ασχολείται για πρώτη φορά με το αρχαίο δράμα. Οχημά του ο «Οιδίποδας τύραννος» που αποτελεί την αφετηρία ενός νέου έργου της συγγραφέα Maja Zade η οποία μεταφέρει τον μύθο στο σήμερα – με τίτλο «ödipus/οιδίποδας».

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης το σχεδόν άγνωστο σατιρικό δράμα «Ιχνευταί» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Η Αργυρώ Χιώτη κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία στην Επίδαυρο με τους σπαρταριστούς «Βατράχους» του Αριστοφάνη σε νέα μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τις «Βάκχες» σε συμπαραγωγή της εταιρείας τέχνης Ars Aeterna με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθεσί

ες του Γιάννη Μόσχου («Φοίνισσες» του Ευριπίδη) και του Κωνσταντίνου Ρήγου («Ιππείς» του Αριστοφάνη), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου («Ελένη» του Ευριπίδη), καθώς και συνεργασίες με σκηνοθέτες όλων των γενεών, όπως ο Γιάννης Κακλέας («Ορέστης» του Ευριπίδη), ο Αρης Μπινιάρης («Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου) και ο Γιώργος Νανούρης, που επίσης κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο («Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη).

Μικρή Επίδαυρος με εκπλήξεις

Τέσσερις συγγραφείς εντελώς διαφορετικού ύφους, δύο άντρες και δύο γυναίκες, γράφουν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία: ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης με αφετηρία τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή γράφει το έργο «Το σπίτι με τα φίδια» που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη· ο Γιάννης Μαυριτσάκης με αφετηρία τις «Βάκχες» του Ευριπίδη την «Κρεουργία» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας· η Αμάντα Μιχαλοπούλου με αφετηρία τον Ιππόλυτο το έργο «Η Φαίδρα καίγεται» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός· η Αλεξάνδρα Κ* με αφετηρία τη «Μήδεια» του Ευριπίδη το «γάλα, αίμα» που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας.

Επίσης, ο Πέτρος Κλαμπάνης συναντά τον Πετρολούκα Χαλκιά σε μια ειδική συναυλία όπου η τζαζ συνομιλεί με την παραδοσιακή ελληνική μουσική, ενώ ο Γαλλοϊρανός πολυοργανίστας Keyvan Chemirani και το συγκρότημά του συναντούν τη λύρα του δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλου.

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Σταθερές παραμένουν οι συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα εμφανιστεί υπό την μπαγκέτα του καινούργιου της καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Καρυτινού και με τον Ντανιίλ Τρίφονοφ στο πιάνο. Επίσης, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιαστεί με τον νέο της διευθυντή Γιώργο Πέτρου. Το ελληνικό ρεπερτόριο προσφέρει αρκετές επιλογές: ένα αφιέρωμα στη θρυλική «Λιλιπούπολη», την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε μια σύμπραξη με την Καμεράτα σε έργα Παπαδημητρίου – Ξυδάκη, συνάντηση του Παύλου Παυλίδη με τον The Boy και συνάντηση της Λένας Πλάτωνος με τη Ναλίσα Γκριν, συναυλία του δυναμικού El Sistema Greece με τον μουσικό παραγωγό Μπλεντ Μίσκιν και τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Στον τομέα της κλασικής μουσικής συναντάμε τον διάσημο μαέστρο Ζούμπιν Μέτα με την ορχήστρα Maggio Musicale της Φλωρεντίας και τον πασίγνωστο βιολιστή Πίνχας Ζούκερμαν σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική του Γιοχάνες Μπραμς. Στον κύκλο της τζαζ έρχεται ο Γιαν Γκαρμπάρεκ –μια από τις δημοφιλείς προσωπικότητες της τζαζ– αλλά και ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ, ο οποίος συνδυάζει την κλασική αραβική μουσική με την τζαζ. Τέλος, μια μεγάλη έκπληξη με μια πολύ σπάνια ζωντανή εμφάνιση του Μπράιαν Ινο σε μια μουσική συνομιλία με τον αδερφό του Ρότζερ Ινο.

Επανεκκίνηση για την Πειραιώς 260

Στον τομέα του θεάτρου ο Πρόδρομος Τσινικόρης παρουσιάζει το «(Somewhere) beyond the cherry trees» εμπνεόμενος από τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ, ενώ ο Κωνσταντίνος Χατζής συνεχίζει την έρευνά του στο αρχαίο δράμα με το έργο «Κλυταιμνήστρα», μουσική δωματίου για ένα όργανο σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη. Με το αρχαίο δράμα, συγκεκριμένα με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, καταπιάνεται και ο Σίμος Κακάλας στον Κήπο της Πειραιώς 260, ενώ ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης γράφει μια «Οπερα ποδοσφαίρου» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σιμιτζή. Η Σοφία Μαραθάκη σκηνοθετεί το «Δάσος», μια

παράσταση με οικολογική στόχευση, η Κατερίνα Γιαννοπούλου προτείνει τη «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια» από την ομώνυμη ταινία του Φασμπίντερ και ο Εκτορας Λυγίζος ερευνά μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης στο «Σχολείο γυναικών» του Μολιέρου. Τέλος, τέσσερις νέες παραγωγές εντάσσονται στο πλαίσιο του Κύκλου 1821 εστιάζοντας σε συγκρούσεις ενεργές από την εποχή της επανάστασης έως σήμερα.

Στη μουσική ο νεαρός δεξιοτέχνης του τζαζ πιάνου Γιάννης Παπαδόπουλος παρουσιάζει το νέο του έργο «Fourth stream music» για τζαζ πιάνο τρίο και κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων, ενώ οι ομάδες SUM και Latinitas Nostra προσφέρουν ένα μοναδικό πάντρεμα μπαρόκ μουσικής, αργαλειών ζακάρ και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η Ισλανδή Χίλντουρ Γκουδναντότιρ, που τιμήθηκε με Οσκαρ για τη μουσική της στην ταινία «Τζόκερ», μας προσκαλεί να απολαύσουμε ζωντανά στην Πειραιώς 260 τη βραβευμένη με Grammy μουσική της για τη διάσημη σειρά του HBO «Chernobyl».

Η εντυπωσιακή εγκατάσταση «The Feel.Backstage» του Τάσου Βρεττού αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και μετά ερευνώντας το αθέατο κομμάτι της BDSM σκηνής και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού.

Με 80 παραγωγές και πλούσιο πρόγραμμα με ενότητες για τις έμφυλες ταυτότητες και τις συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 το φεστιβάλ υπόσχεται ένα καλοκαίρι γεμάτο πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ville Φεστιβάλαθηνών&επιδαύρου

el-gr

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282527251323721

Documento Media