Documento Media

Η πομφόλυγα του αντεστραμμένου βάρους απόδειξης

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Οταν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης άκουσα τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να μιλά έμπλεος σοβαροφάνειας για το πόσο προστατεύει τον εργαζόμενο το αντεστραμμένο βάρος απόδειξης, πραγματικά τον θαύμασα. Ομολογώ ότι χρειάζεται τεράστια υποκρισία προκειμένου να εκστομίσεις ένα τόσο γελοίο επιχείρημα και να παραμένεις σοβαρός. Τι είναι το βάρος απόδειξης; Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η αποτελεσματικότητα ενός ισχυρισμού συναρτάται

άμεσα με την αποδειξιμότητά του. Οι διάδικοι καλούνται να περιβάλλουν τους πραγματικούς ισχυρισμούς τους με αυτό που θεωρία και νομολογία αποκαλούν πλήρη αποδεικτική ισχύ. Οπως συχνά λένε οι καθηγητές Νομικής κατά τη διδασκαλία: «H επέμβαση των κανόνων βάρους απόδειξης είναι θεμιτή μόνον αναφορικά με την ύπαρξη αμφιβολιών του δικαστή ως προς πραγματικά γεγονότα». Αυτό που είναι σαφές στην πολιτική δικονομία είναι ότι «ο κάθε διάδικος οφείλει να αποδείξει τα πραγματικά γεγονότα που είναι αναγκαία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του». Επίσης, ο διάδικος «υποχρεούται να αποδείξει». Αυτά δεν είναι πεποιθήσεις αλλά άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Από εκεί και πέρα, αν υιοθετηθεί η λογική του κ. Χατζηδάκη, το βάρος απόδειξης δεν μπορεί να νοηθεί ως νομική υποχρέωση του διαδίκου. Αρα, αφού αντιστρέφεται το βάρος απόδειξης, ο εργαζόμενος μπορεί να μην προσπαθήσει να κερδίσει την υπόθεσή του με αποδεικτικό υλικό και μάρτυρες, γιατί ο εργοδότης οφείλει να αποδείξει. Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, οδηγούμαστε σε παραληρηματικούς συνειρμούς που έχουν τη στάμπα του γελοίου. Επίσης, όλα αυτά θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι μιας συζήτησης υπό τη σκέπη του γεγονότος ότι δεν είναι εύκολο να εξεύρει μάρτυρα ο εργαζόμενος. Ελα όμως που στις εργατικές υποθέσεις μπορεί να καταθέσει και ο ίδιος ο ενάγων ως μάρτυρας και η μαρτυρία του έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ! Ολα αυτά εξοβελίζουν τα επιχειρήματα Χατζηδάκη στη γελοία πλευρά του πράγματος. Οταν το γελοίο όμως γίνεται σοβαρό και την πληρώνει ο μέσος εργαζόμενος, τότε αντί να γελάμε, μάλλον θα πρέπει να θλιβόμαστε με την ανεπάρκεια Χατζηδάκη.

Doc Λαιμητόμος

el-gr

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282170769038153

Documento Media