Documento Media

Τα 30 περιστατικά λογοκρισίας της ΕΡΤ

Τα πεπραγμένα φίμωσης και διαστρέβλωσης από τη «γαλάζια» διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης

Αγγελος Προβολισιάνος

Εν συντομία

Ούτε πέντε ούτε δέκα. Τριάντα είναι τα «παράσημα» φίμωσης, αποσιώπησης, παραχάραξης ειδήσεων και εξαφάνισης μη αρεστών εκπομπών που ράφτηκαν στην επωμίδα της καλοπληρωμένης διοίκησης της ΕΡΤ.

Γιατί ενδιαφέρει

Η «ακομμάτιστη» και «αξιοκρατική» ΕΡΤ του Μητσοτάκη Β΄ του Ανέμελου.

Τη μιντιακή δυστοπία που διαμόρφωσαν οι λίστες Πέτσα και οι πολυποίκιλες κυβερνητικές εξυπηρετήσεις στους καναλάρχες συμπληρώνει η εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης. Σε 22 μήνες διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη η χρυσοπληρωμένη διοίκηση της ΕΡΤ έχει να επιδείξει 30 περιστατικά λογοκρισίας, συγκάλυψης, διαστρέβλωσης και «εκκαθαρίσεων». Μπορεί η τελευταία λέξη να προκαλεί σύγκρυο στην Πειραιώς όταν διατυπώνεται από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ για άλλους λόγους και σκοπούς, αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσφιλής σε όσους την… αποστρέφονται. Ειδικά για τον Μάκη Βορίδη, που έχει παραδεχτεί το βόλεμα ημετέρων ενώ είχε προαναγγείλει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία.

Αμέσως μετά τη μετακίνησή του από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός φρόντισε να θέσει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ, το ΑΠΕ και την ΕΡΤ. Παράλληλα, οι επιλογές για τη νέα διοίκηση στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επισφράγισαν τις καθεστωτικές προθέσεις. Παρά τις προεκλογικές κορόνες περί ακομμάτιστης δημόσιας ενημέρωσης, πρόεδρος ορίστηκε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κυρ. Μητσοτάκη Κωνσταντίνος Ζούλας και διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Γιώργος Γαμπρίτσος, ο οποίος επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια ύστερα από εννέα χρόνια. Εξαιτίας της ικανοποίησης από τις προσφερόμενες υπηρεσίες η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβραβεύσει τους «επιτετραμμένους» της απελευθερώνοντας τους μισθούς στα διευθυντικά στελέχη σε ΕΡΤ και ΑΠΕ.

Πόθεν όμως η ικανοποίηση; Προτού ακόμη συμπληρωθούν δύο χρόνια από τις εθνικές εκλογές η «γαλάζια» διοίκηση της ΕΡΤ έχει να επιδείξει 30 αδιάψευστα περιστατικά φίμωσης, απόκρυψης και παραχάραξης ειδήσεων αλλά και εξαφάνισης εκπομπών από το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης. Περίπου 1,5 περιστατικό ανά μήνα. Μιας και η Ελλάδα κατρακύλησε στην 70ή θέση της έκθεσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, πίσω από χώρες όπως η Γκάνα και η Μπουρκίνα Φάσο, αξίζει να παρατεθεί η λίστα με τα «επιτεύγματα» των Ζούλα – Γαμπρίτσου.

Τα κομμένα

Ως προς το κόψιμο εκπομπών, ντοκιμαντέρ και ταινιών, η καλοπληρωμένη διοίκηση έχει δώσει εδώ και καιρό τα διαπιστευτήρια της:

01

29.10.2019: Ακυρώθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» έπειτα από επικριτικά σχόλια του ένθερμου αντικομμουνιστή Σάκη Μουμτζή.

02

25.11.2019: Ανακλήθηκε η συμμετοχή της ΕΡΤ ως συμπαραγωγού στην ταινία «Agora II» του Γιώργου Αυγερόπουλου.

03

28.01.2020: Τίτλοι τέλους για την εκπομπή «ΕΡΤ report».

04

07.06.2020: Στο παρελθόν περνά η εκπομπή «Europe», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από ευρωβουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, αλλά και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

05

01.10.2020: Κόβεται η εκπομπή της Ευανθίας Ξυνού στο Πρώτο Πρόγραμμα, η οποία αναδείκνυε όσο ελάχιστες την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Απόρροια αυτού η δημόσια αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής

αγωγής στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

06

15.12.2020: Ψαλίδι επιφύλασσε η διοίκηση και στην εκπομπή «Roads» του Πάνου Χαρίτου.

07

29.03.2021: On air κόπηκε το τέλος της ταινίας του Γιώργου Πανουσόπουλου «Στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει».

08

31.03.2021: Υστερα από 39 χρόνια κόβεται η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπομπή της ΕΡΤ «Μονόγραμμα».

Τα λογοκριμένα

Συνεχίζοντας την αρίθμηση, σειρά έχει το γαϊτανάκι λογοκρισίας και φίμωσης.

09

26 και 27.02.2020: Μπαράζ σκληρής λογοκρισίας για το κρεσέντο βίας των σωμάτων ασφαλείας σε Χίο και Λέσβο. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Λέσβο Μυρσίνη Τζινέλλη δεν βγήκε ποτέ στον αέρα, προκειμένου να μην εκφράσει την οργή των πολιτών ο Ταξιάρχης Βέρρος, δήμαρχος Δυτικής Λέσβου. Κατά τη μαχητική ΠΟΣΠΕΡΤ, η φίμωση ήταν προϊόν εντολής του γενικού διευθυντή ενημέρωσης Φώτη Καφαράκη. Την προηγούμενη μέρα είχε κατέβει από την κεντρική ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ρεπορτάζ της ΕΡΤ Β. Αιγαίου σχετικό με το πογκρόμ καταστολής στα νησιά. Λίγες ώρες αργότερα οι ανταποκριτές της ΕΡΤ από τις 19 περιφερειακές μονάδες διαπίστωσαν ότι μόνο κατόπιν εγκρίσεως μπορούσαν να δημοσιεύσουν στο ert.gr.

10

27.11.2020: Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κριτική του Σταμάτη Κραουνάκη στον τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων στον πολιτισμό από την κυβέρνηση προκάλεσε… φετφά προκειμένου να μεταδίδονται όσο το δυνατόν λιγότερα τραγούδια του.

11

29.11.2020: Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το γεγονός ότι η ΕΡΤ κατέβασε την είδηση για την παγκόσμια

πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους λόγω κορονοϊού, όπως αυτή καταγράφηκε από τους «Financial Times».

12

08.02.2021: Σάλο προκαλεί η ντιρεκτίβα αλά ΥΕΝΕΔ που καθιστούσε απαγορευμένα τα πλάνα του πρωθυπουργού από το «κορονογλέντι» με τις τσαμπούνες στην Ικαρία αλλά και των φωτογραφιών που απαθανάτιζαν τον ίδιο, τη σύζυγό του και την υπουργό Πολιτισμού με τον κατηγορούμενο για βιασμό κατά συρροή Δημήτρη Λιγνάδη.

13

01.03.2021: Δεν… χωρούσε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, γεγονός που προκάλεσε τη μήνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είχε αιτηθεί την κάλυψη της παρουσίασης.

14

12.04.2021: Αναφυλαξία έπαθαν εντός και εκτός Ραδιομεγάρου τα «γαλάζια» στελέχη στο άκουσμα του τραγουδιού του Σπύρου Γραμμένου «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος» κατά τη διάρκεια της εκπομπής «ΦλΕρτ». Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή γι’ αυτό το… αμάρτημα καθοσιώσεως, ενώ –κι εδώ είναι το χειρότερο– η αρχισυντάκτρια της εκπομπής κλήθηκε για εξηγήσεις.

15

19.04.2021: Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ και ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα αποκαλύπτει νέο κρούσμα λογοκρισίας και μάλιστα για ρεπορτάζ που αναφερόταν στην ερντογανικής έμπνευσης φίμωση στα social media.

Διαστρεβλωμένα και αποσιωπημένα

Εξέχουσα θέση στα… ανδραγαθήματα της διοίκησης Ζούλα – Γαμπρίτσου έχουν και οι ειδήσεις που είτε διαστρεβλώθηκαν είτε αποσιωπήθηκαν.

16

28.01.2020: ΕΣΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλουν την ΕΡΤ για απόκρυψη ενημέρωσης. Ειδικότερα, η ΠΟΣΠΕΡΤ κατηγορεί με ανακοίνωσή της τη διοίκηση ότι κώφευσε στην επιστολή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι ζητούσαν να τους δοθεί η δυνατότητα να ενημερώσουν το κοινό για τις θέσεις τους. Την ίδια τύχη είχαν και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που βρίσκονταν σε παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, με την ΕΣΗΕΑ να καταγγέλλει «επιλεκτική ή μονομερή ή ελλιπή κάλυψη της επικαιρότητας ακόμη και από τη δημόσια τηλεόραση».

17

05.03.2020: Ο Νίκος Παππάς καταγγέλλει ότι η ΕΡΤ ψαλίδισε δήλωσή του για την εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά στον συμβιβασμό Μιωνή – Φιλιππάκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην υπουργού, στο δελτίο ειδήσεων των 15.00 η ΕΡΤ έκοψε απόσπασμα της δήλωσής του που αφορά την εμπλοκή των Αντ. Σαμαρά και Σταύρου Παπασταύρου στη διευθέτηση της εν λόγω ιδιωτικής διαφοράς το 2013.

18

Οπως απέδειξαν δημοσιεύματα, η δήλωση του Ν. Παππά δεν ήταν το… τελευταίο κατόρθωμα της ΕΡΤ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Απουσίαζε η είδηση που αποκάλυψε το Documento αναφορικά με τον σύζυγο της εισαγγελέα Ελένης Ράικου, που προκάλεσε ζημία ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στο δημόσιο λόγω παράνομης και επικίνδυνης συνταγογράφησης.

19

Την ίδια κατάληξη είχε και η είδηση η οποία αφορούσε την καταγγελία που είχε κατατεθεί επώνυμα στις αρχές, η οποία απασχόλησε και την προανακριτική επιτροπή κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σχετικά με τα 2,6 εκατ. ευρώ μίζα που –κατά την καταγγελία– κατέληξαν στα ταμεία της ΝΔ επί εποχής Σαμαρά μέσω του πρώην συνεργάτη του Στ. Παπασταύρου. Για το θέμα αυτό η ΕΡΤ διέθεσε 13 δευτερόλεπτα.

20

03.04.2020: Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει παρέμβαση υπέρ του ευρωομολόγου και ενός ευρωπαϊκού new deal για να αντιμετωπιστεί η κρίση που δρομολογεί η πανδημία. Ωστόσο το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ δυσκολεύεται να βρει έστω ένα λεπτό αναφοράς στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο προκλητικός είναι ο τρόπος που έγινε ο πρόλογος της παρέμβασης Τσίπρα, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ανήρτησε μία… θέση».

21

22.05.2020: Ως μη γενόμενες ήταν οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών σε απάντηση στην κυβερνητική αδιαφορία για το πρόβλημα επιβίωσης του κλάδου εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Η ΕΡΤ δεν μετέδωσε τίποτε απ’ ό,τι έγινε στο Σύνταγμα, έξω από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας, στη Βουλή αλλά και στο Θησείο.

22

27.05.2020: Μόνο μετά την απειλή εξωδίκου η ΕΡΤ εδέησε να δώσει βήμα στον Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος είναι συνήγορος του τότε απεργού πείνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρατουμένου Βασίλη Δημάκη. Μέχρι τότε στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ φιλοξενούνταν μόνο τα δελτία Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι ανακοινώσεις της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής. «Αν αυτό δεν είναι ενημέρωση Τύπου Βόρειας Κορέας, τότε τι είναι;» αναρωτήθηκε ο Θ. Καμπαγιάννης.

23

12.07.2020: Ούτε μισό πλάνο από τις διαμαρτυρίες ενάντια στο Kassiopi project και στην καταστροφή του Ερημίτη στην Κέρκυρα δεν πρόβαλε η ΕΡΤ. Πρόκειται για την τοποθεσία που ο πρωθυπουργός είχε προφητεύσει ότι «κάποια στιγμή θα καεί από μόνη της». Και κάηκε.

24

23.10.2020: Θάφτηκε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα εξαιτίας της ολικής κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Ευτυχώς, η είδηση προβλήθηκε λίγο πριν από το τέλος του δελτίου, ενώ η διάρκειά της δεν ξεπέρασε τα 120 δευτερόλεπτα.

25

01.12.2020: Περίοπτη θέση στα… θαμμένα της διοίκησης Ζούλα – Γαμπρίτσου έχουν η ανέμελη ποδηλατάδα και το μοτοκρός του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Πάρνηθα. Τι κι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης «έσπασε» το lockdown και παραβίασε όλα τα μέτρα, η συντριπτική πλειονότητα των καναλιών έκρινε ανάξια προβολής την προκλητική ανεμελιά. Η… ευαισθησία της ΕΡΤ ήταν τόσο μεγάλη που το θέμα έπαιξε για 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα, ενώ η επίμαχη φωτογραφία προβλήθηκε αστραπιαία για μόλις δύο δευτερόλεπτα.

26

30.01.2021: Η ΕΡΤ παρουσίασε στελέχη της ΔΑΠ ως απλούς φοιτητές που τάσσονταν υπέρ του νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως για τη σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.

27

11.02.2021: Η ΕΡΤ παρουσιάζει ξανά στέλεχος της ΔΑΠ ως δήθεν απλό φοιτητή, ο οποίος υπερασπίστηκε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Μετά την κατακραυγή ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης Φ. Καφαράκης το μόνο που είχε να πει σε εσωτερικό e-mail ήταν «η κακόβουλη και άδικη κριτική», ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους και κάνοντας λόγο για «παραλείψεις στα σούπερ».

28

04.03.2021: Η ΕΡΤ προχωρά σε ακόμη μια αδιανόητη λαθροχειρία, χρεώνοντας στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το πανό της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα που έγραφε: «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

29

10.03.2021: Η ΕΡΤ συνέδεσε σε δελτίο ειδήσεων συλληφθέντα στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης με τους Πυρήνες της Φωτιάς λόγω… συνωνυμίας. Για αδιευκρίνιστους λόγους ο αρμόδιος ρεπόρτερ ξεκίνησε λέγοντας ότι το επίθετο του συλληφθέντα «παραπέμπει σε άτομο που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς» και κατέληξε τονίζοντας: «Οχι, δεν πρόκειται περί του ίδιου ατόμου, απλώς υπάρχει συνωνυμία».

30

26.03.2021: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ γίνονται για λόγους… παρηγορητικούς και ανακουφιστικούς. Ο εν λόγω ισχυρισμός ειπώθηκε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων και συνοδεύτηκε με την υπόνοια ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν να πεθάνουν ούτως ή άλλως.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282003265313609

Documento Media