Documento Media

Ανοίγουν τον τουρισμό με βάρκα την ελπίδα

Της Κατερίνας Νοτοπούλου

Το άνοιγμα του τουρισμού βρίσκει συγκρατημένους τους εκπροσώπους του κλάδου καθώς οι κρατήσεις είναι λίγες και όχι εγγυημένες. Οι άστοχες και εξοργιστικές προσπάθειες του υπουργού Τουρισμού υπονομεύουν ακόμη περισσότερο την εθνική προσπάθεια να σωθεί ο τουρισμός. Ο κ. Θεοχάρης αντί να περισώσει –έστω και την τελευταία στιγμή– βασικές αγορές, επιβεβαιώνει την έλλειψη προετοιμασίας και την ανικανότητά του. Το μόνο που καταφέρνει είναι να πλήξει ακόμη περισσότερο το κύρος της χώρας αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν επαρκής και αποτελεσματική η προετοιμασία, ενώ οι εξαγγελίες για διμερείς συμφωνίες ήταν χωρίς αντίκρισμα.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο κ. Θεοχάρης απέτυχε να πείσει για την ετοιμότητα της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και για τη γενικότερη εικόνα. Στάλθηκε σε ειδική αποστολή για να αλλάξει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και το μόνο που κατάφερε ήταν να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια για τον τουρισμό. Η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις βασικότερες αγορές

μας και δεν μπορεί να πηγαίνει τόσο απροετοίμαστος.

Αυτό λειτουργεί ξεκάθαρα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και ταυτόχρονα είναι άλλο ένα δείγμα της κατ’ ευφημισμόν αριστείας τους.

Ανοίγει ο τουρισμός και είναι στον αυτόματο πιλότο. Τελευταίοι στους εμβολιασμούς, γεμάτα νοσοκομεία, έλλειψη σχεδίου, απουσία πρωτοκόλλων.

Μόλις προχθές θυμήθηκαν τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, όταν γνωρίζουμε πως απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για την ανοσία. Και μάλιστα όταν αρκετοί από τους εργαζόμενους στον τουρισμό δεν είναι κάτοικοι νησιών αλλά έρχονται από Αττική ή Θεσσαλονίκη και είναι κάτω των τριάντα. Δικαιολογημένο το αίσθημα ανασφάλειας των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό.

Η χώρα με το πιο παρατεταμένο-αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης βρίσκεται στο φάσμα των κόκκινων δεικτών. Και με ένα ΕΣΥ χωρίς την παραμικρή ενίσχυση, χωρίς καμία προετοιμασία στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, χωρίς σχεδιασμό για εκτεταμένο testing στις πύλες εισόδου και στους προορισμούς, με μόνο «όπλο» την εφαρμογή του αποτυχημένου αλγόριθμου EVA. Η Ελλάδα πρέπει να πρασινίσει.

Η κυβέρνηση απέτυχε και στη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και εργασίας.

Τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη σεζόν με το ταμείο μείον, σε καθεστώς αβεβαιότητας. Δεν έχουν δοθεί προκαταβολές, λείπει η ρευστότητα και η βιωσιμότητά τους μαζί με το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων κρέμεται από μια κλωστή.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι το all inclusive. Ο ελληνικός τουρισμός όμως δεν χρειάζεται τουρίστες κλεισμένους σε πολυτελή ξενοδοχεία. Δεν πρέπει να γίνει όλος ο τουρισμός ένα «πείραμα Ρόδου» με τουρίστες έγκλειστους που δεν επισκέπτονται τον προορισμό και δεν στηρίζουν τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι στρατηγικό λάθος η επιμονή του υπουργού Τουρισμού σε Covid free νησιωτικούς προορισμούς: υποβαθμίζει τους ηπειρωτικούς προορισμούς και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος τους χωρίς να διασφαλίζει σε τίποτε τον δυνάμει επισκέπτη, καθώς πολλά νησιά δεν συνδέονται απευθείας με το εξωτερικό. Δεν διασφαλίζεται δηλαδή επί της ουσίας το αίσθημα ασφάλειας στον υποψήφιο τουρίστα.

Ο κλάδος του 1/5 του ΑΕΠ της χώρας και του 22% της συνολικής απασχόλησης αφέθηκε δυστυχώς στον αυτόματο πιλότο.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την έλλειψη σχεδιασμού, τη δυσμενή θέση της χώρας και την αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου του τουρισμού. Κάποια στιγμή, έστω και την ύστατη ώρα, πρέπει να σηκώσει μανίκια και να δουλέψει.

Ο τουρισμός ανοίγει με βάρκα την ελπίδα.

Ο κλάδος του 1/5 του ΑΕΠ της χώρας και του 22% της συνολικής απασχόλησης αφέθηκε δυστυχώς στον αυτόματο πιλότο

Doc Αρθρα

el-gr

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281934545836873

Documento Media