Documento Media

Εναλλακτική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Την εναλλακτική πρότασή του για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσιάζει αύριο Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα ενώ θα ακολουθήσει τραπέζι διαλόγου στο οποίο θα συμμετάσχουν και θα παρέμβουν ο πρώην υπουργός, συντονιστής οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο επικεφαλής της διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και

Κύπρο Γιάννης Καλτσάς, η διευθύντρια περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Θεοδότα Νάντσου,η συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA Νατάσα Ρωμανού και ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασισμένη σε πέντε άξονες. Στη Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση με την Κοινωνία μαζί, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, στον Μετασχηματισμό του Παραγωγικού Μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, στην Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση Πόλεων και Υπαίθρου.

Η παρουσία δε του Ευκλ. Τσακαλώτου έπειτα από καιρό στο πλάι του Αλ. Τσίπρα σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση για μια πρόταση τα κονδύλια της οποίας δεσμεύουν τη χώρα μέχρι το 2026 είναι μια πρώτης τάξεως απάντηση σε όσους σχολίαζαν αρνητικά το γεγονός της απουσίας του πρώην υπουργού Οικονομικών το προηγούμενο διάστημα. Αλλωστε οι δύο άντρες είχαν πρόσφατα εμφανιστεί δίπλα δίπλα στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το οκτάωρο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας προ ημερών, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είχε υπερασπιστεί δημόσια την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως το λεγόμενο «μαξιλάρι» (cash buffer) και την αναδιάρθρωση του χρέους το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρότασή του να θέσει τις βάσεις για μια διατηρήσιμη

σταθερή ανάπτυξη σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας, θα προωθήσει τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση μείωσης των μισθών, θα στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα προωθήσει τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό) και θα ενισχύσει το ενιαίο και καθολικό κοινωνικό κράτος (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια).

Doc Πολιτική

el-gr

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281852941458249

Documento Media