Documento Media

«Ορθότερη και όχι περισσότερη αστυνόμευση»

Ποινικολόγος

Tο τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας και μάλιστα με χαρακτηριστικό γνώρισμα την οργανωμένη δράση συμμοριών οι οποίες δρουν ένοπλα σε βάρος πολιτών. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, πρωτοφανής αύξηση της εγκληματικότητας καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες καθημερινά να νιώθουν περισσότερο ανασφαλείς και απροστάτευτοι, προκρίνοντας θεσμικά και επιχειρησιακά τον περιορισμό ακόμη και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών ελευθεριών.

Μέσα στο 2021 τα δελτία ειδήσεων αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα καθημερινών περιστατικών δολοφονιών και πυροβολισμών σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες των πόλεων της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των ανυποψίαστων διερχόμενων πολιτών. Μόνο τις προηγούμενες μέρες είχαμε την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ, την εκτέλεση συμβολαίου θανάτου του επιχειρηματία στη Ζάκυνθο, την ένοπλη ληστεία μετά φόνου στα Γλυκά Νερά Αττικής, ενώ είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι ένοπλες ληστείες σε σπίτια και καταστήματα.

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος αν υπάρχει σχεδιασμός από την αστυνομία για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, η οποία λαμβάνει ενδημικές διαστάσεις. Πράγματι, η αστυνομία εμφανίζεται από τη μια μεριά υποστελεχωμένη, καθώς παρατηρούνται δομικές δυσλειτουργίες, ανεπαρκής εκπαίδευση, έλλειψη προσωπικού, ενώ από την άλλη είναι προφανής η αστυνόμευση του αστυνομικού προσωπικού σε δραστηριότητες μη συμβατές με την αποστολή τους.

Σε αυτό το ζοφερό για την ελληνική κοινωνία τοπίο οφείλει να αποτελεί κύριο στόχο η αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας των σωμάτων ασφαλείας, η εμπέδωση του δημοκρατικού χαρακτήρα και της διαφάνειας στην άσκηση του έργου τους. Σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πατάξει την εγκληματικότητα, να οργανώσει, να προσανατολίσει την αστυνομία στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος δημιουργεί την ανάγκη για ορθότερη και όχι περισσότερη αστυνόμευση!

Doc Εγκληματικότητα

el-gr

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281758452177737

Documento Media