Documento Media

174 κορίτσια έκθετα στη διαπόμπευση

Οι ευαίσθητες προσωπικές στιγμές 174 κοριτσιών επιμελώς τακτοποιημένες σε φακέλους που περιείχαν το αποτέλεσμα της πιο χυδαίας, ύπουλης, εκδικητικής, άρρωστης και εγκληματικής υποκλοπής. Αυτό ήταν που αντικρίσαμε σοκαρισμένοι οι δημοσιογράφοι του Documento και του koutipandoras.gr που λάβαμε την πληροφορία για την ύπαρξη αυτού του φακέλου στο google drive.

H επίπονη διαδικασία της ταυτοποίησης αυτών των κοριτσιών ξεκίνησε για όλους με έναν κόμπο στο στομάχι, ο οποίος γινόταν όλο και πιο αφόρητος. Πίσω από τις σεξουαλικής φύσης εικόνες βρίσκονταν, όπως είχαμε υποπτευτεί εξαρχής, ανυποψίαστες γυναίκες, νεαρά κορίτσια που θα μπορούσαν να ήταν οι αδερφές μας, οι φίλες μας, οι σύντροφοί μας, τα λεγόμενα «κορίτσια της διπλανής πόρτας».

Προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε κάθε πληροφορία που μπορούσαμε να αντλήσουμε από τις εικόνες του αρχείου στο Google Drive εντοπίσαμε τα προφίλ των κοριτσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετές είχαν κλειδωμένα προφίλ με ελάχιστες ή και καμία δημοσίευση. Δεν αποκλείεται ορισμένες από τις 175 νεαρές κοπέλες να είχαν αντιληφθεί ότι κυκλοφορούν τέτοιες εικόνες και να επέλεξαν να περιορίσουν την παρουσία τους στα social media ή τουλάχιστον να ελέγχουν ποιος θα έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.

Η πραγματική γροθιά όμως ήρθε όταν αντιληφθήκαμε ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις γυναίκες υπήρχαν κορίτσια που φαίνονταν ανήλικα. Μέσα από προσεκτική και ενδελεχή έρευνα κάθε φακέλου διαπιστώσαμε ότι αυτές οι περιπτώσεις ίσως και να ήταν δεκάδες. Για ορισμένες μάλιστα υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την ανηλικότητά τους, καθώς φαίνεται πιο ξεκάθαρα ή και αναφέρεται ρητά στα προφίλ τους στα social media.

Επί δύο ημέρες η ομάδα έρευνας του Documento και του koutipandoras.gr έψαξε σε βάθος όλες τις φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή της, αλλά και εκατοντάδες μηνύματα χρηστών του chatpic.org, στα οποία χρήστες ζητούσαν για «ανταλλαγή» γυμνές φωτογραφίες αλλά και προσωπικές πληροφορίες συγκεκριμένων γυναικών. Ενας χρήστης συγκεκριμένα ζητούσε γυμνές φωτογραφίες για πέντε γυναίκες από το Ναύπλιο αναφέροντας τα ονοματεπώνυμά τους.

Κατά την έρευνα καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε ότι τουλάχιστον τρεις από τις πέντε αυτές γυναίκες είναι πραγματικά πρόσωπα με προφίλ στα social media, γεγονός που αναδεικνύει τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται εκατοντάδες άνθρωποι μέσα από την εγκληματική δράση των χρηστών σε τέτοιες σκοτεινές πλατφόρμες – κίνδυνο διαπόμπευσης και ψυχολογικής κατάρρευσης του θύματος, πιθανής εκβίασης, ακόμη και απώλειας ζωής…

Doc Αποκάλυψη

el-gr

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

2021-05-16T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281616718256969

Documento Media